Sari la conținut
Prima pagină » Intuiția – Ce este și cum o poți dezvolta?

Intuiția – Ce este și cum o poți dezvolta?

dezvolta intuitia

Cum să îți folosești intuiția pentru a lua decizii mai bune

Deși semnificația intuiției poate fi complexă, prin acest articol doresc să ofer mai multă claritate asupra acestui subiect, dar și să îți ofer 10 tehnici practice prin care îți poți dezvolta intuiția. La final mai ai posibilitatea să urmărești un interviu valoros cu Andreea Vasile în care descoperi informații importante.

Ai simțit vreodată că ar trebui să iei o anumită decizie, dar nu ai știut cum să o justifici rațional? Sau ai ignorat o anumită senzație sau premoniție care s-a dovedit a fi corectă mai târziu? Acesta este un exemplu de cum intuiția poate fi folosită pentru a lua decizii mai bune.

Intuiția este adesea descrisă ca o “voce interioară” sau o “senzație viscerală”. Este o abilitate innascută a creierului de a procesa informații subtile și de a ajunge la concluzii fără a avea nevoie de o analiză rațională sau de informații concrete. Intuiția poate fi folosită pentru a ne ajuta să ne facem drum prin lumea complicată și confuză din jurul nostru, ajutându-ne să luăm decizii în situații dificile sau neclare.

Ce este intuiția?

Conform termenilor de specialitate, intuiția este de fapt abilitatea de a gândi, de a conștientiza prin intermediul emoțiilor și trăirilor. Astfel, intuiția nu este o gândire analitică, ci se bazează pe capacitatea de a evalua realitatea prin experiențele și trăirile pe care le ai.

Intuiția este de altfel o capacitate foarte importantă și benefică, deoarece cu ajutorul ei suntem capabili să luăm decizii bazate pe ceea ce simțim și considerăm că este corect.

Pe lângă definiția de specialitate de mai sus, aș dori să adaug faptul că felul în care ne acceptăm propriile emoții și trăiri joacă un rol foarte important în dezvoltarea intuiției. Atunci când avem încredere în ceea ce simțim, avem încredere și în intuiția noastră, însă dacă avem gânduri sau emoții nesigure, și intuiția poate avea de suferit. Citește în continuare articolul pentru a afla cum să ai încredere în propria intuiție!

De ce este importantă intuiția?

Așa cum am menționat anterior, intuiția poate avea o multitudine de beneficii, dacă știm cum să o folosim. Ea este importantă din multe puncte de vedere, precum:

  • Este o capacitate pe care o putem dobândi, și este foarte accesibilă deoarece are la bază propriile experiențe și trăiri. Așadar, nu avem nevoie să învățăm anumite lucruri prin care să ne dezvoltăm intuiția, ci să știm cum să folosim ceea ce cunoaștem deja.
  • Intuiția ne ajută să luăm decizii mult mai ușor și rapid, bazându-ne pe propriul simț. Ne ajută să ne ascultăm vocea interioară, să avem încredere în ceea ce spune și să acționăm în conformitate cu ceea ce simțim că este corect.
  • Prin intuiție ne exprimăm de fapt argumentele interioare care ne ajută să evaluăm o siuație specifică.
  • Intuiția funcționează foarte rapid, este precum un impuls instantaneu, o emoție apărută din senin, care ne arată de fapt ce simțim în legătură cu o anumită situație sau persoană.
  • Câteodată intuiția poate depăși puterea gândirii analitice și logice, deoarece la baza ei se află trăiri atât de însemnate, încât prin ea putem ști mai ușor ce ne dorim, cum să acționăm.
  • Așadar intuiția este importantă deoarece ne poate oferi răspunsuri clare în mod automat, mult mai rapid decât ar face-o gândirea logică și analitică.
  • Deoarece intuiția este de fapt un simț bazat pe experiențele și trăirile personale, o putem privi ca pe o binecuvântare care ne ajută să ne raportăm la momentul prezent prin intermediul tuturor trăirilor din prezent. Totuși, pentru asta e nevoie să ne acceptă trecutul și prezentul, și să avem încredere în simțurile noastre.

Care este rolul intuiției în luarea deciziilor?

Ca să exemplific cât mai bine această situație, aș dori să îți adresez următoarea întrebare:

  • Ți s-a întâmplat vreodată să fie nevoie să iei o decizie foarte importantă, iar toate argumentele, analizele, gândurile, listele cu avantaje și dezavantaje să îți indice un anumit răspuns? Și totuși, gândindu-te la acel răspuns, nu părea să fie decizia potrivită, nu simțeai că este ceea ce ar trebui să faci?

Acest caz arată foarte clar felul în care deși o decizie poate părea corectă din toate punctele de vedere, dacă intuiția ne spune altceva, nu putem fi complet împliniți până nu o ascultăm.

Totuși, aș dori să evidențiez importanța acestei dualități dintre gândirea analitică și intuiție. În cazul exemplului de mai sus, gândirea analitică a fost de ajutor pentru a ne da seama ce ne dorim de fapt. Deși toate argumentele au indicat o anumită decizie, prin analizarea și conștientizarea acelei decizii ne-am putut da seama că nu ne dorim de fapt acel lucru. Acea decizie a fost un contraexemplu, pe când intuiția ne-a arătat ce ne dorim de fapt. Totuși, a fost nevoie de acea analiză logică pentru a scoate la iveală decizia corectă.

Așadar, intuiția joacă un rol foarte important în luarea deciziilor, deoarece ea ne arată ce ne dorim cu adevărat, și poți fi sigur că o decizie luată pe baza intuiției este cea corectă, deoarece te împlinește și îți oferă libertatea de a alege ceea ce simți că îți dorești.

De ce să ai încredere în intuiție?

Deoarece intuiția are la bază trăiri, emoții și experiențe personale, ea însumează de fapt tot ceea ce cunoști, însumează de fap esența ta. Astfel, a avea încredere în intuiție poate fi foarte ușor corelată cu a avea încredere în propria persoană.

  • Atunci când intuiția ne spune ce decizie am vrea să luăm, avem sau nu încredere în ea? Acceptăm că ceea ce simțim este corect, sau preferăm să alegem gândurile logice?

Răspunsul la aceste întrebări poate diferi la fiecare persoană în parte, în funcție de cât de conectată este cu propria intuiție, și cât de mult analizează situațiile din exterior.

Totuși, așa cum am spus și mai sus, aș dori să evidențiez încă o dată faptul că deși pare corect să ne bazăm pe gândurile logice, dacă nu ne ascultăm intuiția ne putem simți dezamăgiți, de parcă nu am făcut alegerea potrivită. De aceea este foarte important să ne ascultăm intuiția, să analizăm ce vrea să ne spună, și să avem încredere în ea. În acest fel, dacă avem încredere în propria intuiție, putem beneficia de următoarele:

  • Un sentiment de împlinire, că am acționat conform emoțiilor și valorilor noastre.
  • Mai multă încredere în ceea ce știm, simțim și trăim.
  • Prin urmare, mai multă încredere în noi înșine.
  • O senzație de libertate, deoarece știm că răspunsul se află în noi.

Metode prin care îți poți dezvolta și îmbunătăți intuiția

Deși intuiția este o capacitate care se află deja în noi, există câteva practici necesare pentru a o dezvolta, a intra în conexiune și pentru a avea încredere în ea.

  1. Starea de prezență – MEDITAȚIA

    Acceptarea momentului prezent ne ajută să privim în mod clar viața și să fim pe fază atunci când este nevoie să ne activăm intuiția. Pentru asta recomand Cursul de Meditație pentru Pace, care te ajută să fii prezent, să intri într-o stare de curgere naturală, să accepți și să rămâi conectat la momentul prezent, dar și să practici meditația: https://vibratiiinalte.ro/meditatie-ghidata-vibratii-inalte/
  1. Acceptarea trecutului – SFATURI PRACTICE

    Așa cum spuneam, intuiția se bazează pe trăiri avute, așadar este nevoie să acceptăm fiecare experiență, trăire, gând din trecut, pentru a avea încredere în ceea ce ne spune intuiția. Acceptarea trecutului nu este mereu ușoară, însă recomandarea mea este să apelezi la sfaturi practice, cu ajutorul unui Mentor/Coach. Acesta te poate ajuta să privești viața dintr-o altă perspectivă și să schimbi firul poveștii tale. Vrei să lucrăm împreună în ședințe private? https://vibratiiinalte.ro/coaching/
  1. Acceptarea gândurilor – ELIMINAREA BLOCAJELOR

    Pentru a putea avea încredere în propria intuiție, este nevoie să avem încredere în tot ceea ce știm, cunoaștem și simțim. Un pas foarte impoatant este acela de a ne accepta gândurile, deoarece ele ne pot sabota foarte ușor. Totuși, dacă eliminăm aceste blocaje mentale și gânduri limitative, ne putem bucura din plin de beneficiile propriei intuiții. Aș dori să îți recomand tehnica PSYCH-K®, care te ajută rapid și ușor să îți schimbi convingerile la nivelul minții subconștiente și să îți atingi potențialul maxim. https://vibratiiinalte.ro/ce-este-psych-k/
  1. Adu claritate! – CREEAZĂ UN PANOU VIZUAL – atunci când vine vorba de intuiție este foarte important să avem claritate în tot ceea ce gândim și simțim. Pentru astsa, câteodată este nevoie să scriem, schițăm, desenăm sau să ne notăm ce simțim și ce gândim pentru a conștientiza mai bine. În acest sens, un panou te poate ajuta foarte mult să îți oferi claritate și să îți dai seama ce îți dorești de fapt.  Poate fi atât o listă scrisă, cât și un panou cu poze inspiraționale. Important este să rezonezi cu tot ceea ce se află pe acest panou!
  1. Ia o pauză – RESPIRĂ ADÂNC – câteodată putem fi copleșiți de puterea intuiției, deoarece ea ne trasmite semnale, stări, gânduri, și nu știm cum să ne descurcăm cu ele, mai ales atunci când avem de luat o decizie foarte importantă. În astfel de situații cel mai ușor mod de a ne înțelege intuiția este prin a lua o pauză. Ai citit bine, o pauză scurtă și bine meritată poate fi extrem de utilă. Așadar, îți recomand să te detașezi pentru câteva minute de la tot, să iei o pauză de la tot ceea ce faci sau gândești, și pur și simplu să respiri. Câteva respirații profunde te pot ajuta să te șiniștești, așadar îți recomand tehnica mea de respirație https://www.youtube.com/results?search_query=vibratii+inalte+respiratie
  1. Exprimă tot ceea ce simți – ȚINE UN JURNAL – la fel ca și în cazul tehnicii cu panoul vizual, dacă simți nevoia să îți oferi claritate ca să îți dai seama ce îți dorești să faci, simți sau gândești, cel mai simplu este să scrii. Chiar dacă textul nu are coerență,nu are un fir logic și pare că nu te ajută, simplul fapt că pui pe foaie ceea ce gândești te ajută să exteriorizezi și să conștientizezi ce încearcă de fapt să îți spună intuiția. Până la urmă intuiția nu trebuie să fie doar un simț, poate fi și un text revelator 😊
  1. Împământarea – PETRECE TIMP ÎN NATURĂ – la fel ca și meditația, împământarea joacă un rol important în atingerea stării de prezență, stare care ulterior te ajută să te conectezi cu propria intuiție. Pentru asta, îți recomand să petreci cât mai mult timp în natură, deoarece prin această activitate poți atinge o stare completă de mindfulness și îți poți clarifica gândurile și emoțiile.
  1. Învață să-ți asculți vocea interioară: Încearcă să-ți dedici un moment de liniște în fiecare zi pentru a te concentra asupra gândurilor și senzațiilor tale. Încetează să mai ignori acele senzații vagi sau impresii care îți apar în minte.
  1. Fii deschis și conectat cu mediul înconjurător: Învață să fii conștient de semnalele subtile pe care le primești din mediul înconjurător. De exemplu, poate că ai senzația că ceva nu este în regulă cu o anumită persoană sau situație. Fii atent la astfel de senzații și impresii.
  1. Învață să-ți controlezi emoțiile: Emoțiile puternice pot interfera cu intuiția ta și pot influența modul în care percepți situațiile. Învață să-ți controlezi emoțiile și să pui la o parte frica și neliniștea pentru a te concentra asupra propriilor senzații interioare.

 

 

BONUS: Interviul din 2021: Ce este intuiția? Cum o dezvoltăm? cu Andreea Vasile

 

Colecția de meditații Vibrații Înalte:

https://vibratiiinalte.ro/meditatie-ghidata-vibratii-inalte/

 

 Cu iubire,

Mihai Checheriță

10 comentarii la „Intuiția – Ce este și cum o poți dezvolta?

  1. Dragă Mihai, iti mulțumesc cu recunoștință pentru toate lucrurile bune care le împărtășești cu noi. Eu chiar am rezultate extraordinare! Am achiziționat de la tine 4 meditații si pentru ca am rezonat cu ele, le-am practicat foarte mult timp. Cate 21 de zile fiecare. Meditatia pentru pace și cea pentru abundență sunt preferatele mele. Vreau sa iti mărturisesc ca am fost increzatoare că voi găsi o cale sa imi îndeplinesc dorințele. In data de 20 ianuarie, o prietena mi-a trimis o prezentare a unui proiect sacru minunat! Am stiut ca acesta e răspunsul pe care îl asteptam! Intuiția a fost atat de clara! Am întrat in aceeasi zi in acest proiect și iată, la doar o luna, rezultatele au început sa apară! Ce e frumos este ca datorita acestui proiect pot sa imi construiesc visele mele- pot ajuta alte fiinte si mă ajut pe mine. Am creeat o comunitate de aproape 2000 de fiinte unde ne împărtășim experientele, ne ajutam sa creștem si sa mergem pe canalul abundentei. Iti mulțumesc pentru tot! Consider ca acesta este scopul programelor pe care tu le împărtășești cu noi, acela de a avea rezultate! Mulțumesc cu recunoștință Universului pentru oportunități si pentru ca le putem împărtăși si altora, facandu-i fericiti pe alții, ma simt eu fericita! Fii bine-cuvantat!

  2. Parcă îmi ghicești,starea pe care o am ,primesc email de la tine,(e ca o telepatie), în momentul în care am nevoie de o îndrumare, Mulțumesc pentru ghidare , Doamne ajută! Mulțumesc,TE IUBESC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *