Sari la conținut

Empatia – Ce este și cum îți influențează viața

Empatia - Ce este și cum îți influențează viața

Empatia poate face parte din caracterul nostru, un mod de a simți și de a trăi viața, care ne ajută să ne conectăm mai profund cu cei din jurul nostru. Deși scopul empatiei este acela de a simți împreună cu cei din jur, aceasta poate avea efecte negative sau pozitive asupra energiei și psihicului nostru.

Astfel, scopul acestui articol este acela de a te ajuta să-ți dezvolți armonios empatia, astfel încât să nu îți consume energia și răbdarea, iar tu să te poți conecta într-un mod autentic cu persoanele din jur.

Înainte de a începe călătoria către îmbunătățirea felului în care îți privești latura empatică, aș dori să îți amintesc că a fi empatic/ă este ca o orice abilitate. Prin tehnicile potrivite, putem învăța să fim la fel de empatici și iubitori cu noi înșine, precum suntem cu cei dragi nouă.

Ce este empatia?

În primul rând, este necesar să definim ce înseamnă empatia, pentru a înțelege cum ne acționează ea de fapt, și cum să ne bucurăm de beneficiile ei.

Empatia este o trăsătură de caracter, iar în unele cazuri moștenită genetic. Aceasta ne oferă capacitatea să simțim cea ce trăiesc cei din jurul nostru, sau să le înțelegem emoțiile, gândurile și sentimentele lor la un nivel foarte profund. De fapt, prin această trăire noi oferim compasiune, atenție, grijă și ajutor, așadar intențiile empatiei sunt mereu pozitive. Printre motivele pentru care suntem empatici se numără dorința de a înțelege cealaltă persoană, de a trăi împreună cu ea toate sentimentele, indiferent dacă sunt pozitive sau negative, deoarece prin înțelegere putem crea relații și conexiuni profunde și însemnate. Mai sunt cazuri când cei care sunt în rolul de salvator, cred că dacă sunt empatici pot să ajute în felul acesta omul de lângă el. 

Totuși, uneori empatia ne face să ne simțim storși de energie, ne consumă starea psihică și deși suntem alături de cealaltă persoană, simțim că ne pierdem din propria vitalitate. Acest lucru se întâmplă pentru că luăm asupra noastră mai multe emoții și trăiri decât putem gestiona, și ne implicăm atât de profund în trăirile celuilalt, încât uităm să distingem că suntem un alt Suflet. De aceea este important să invățăm cum să gestionăm empatia,  astfel încât ea să fie folosită în favoarea noastră, și nu să ne consume energia și vitalitatea psihică.

De ce este importantă empatia?

Importanța empatiei este definită tocmai de motivul pentru care ne dorim și alegem să fim empatici. Majoritatea dintre noi alegem să fim empatici pentru că această trăire ne face să ne simțim utili, să ne simțim iubiți, să oferim iubire și să ne exprimăm compasiunea. Toate aceste sentimente ne oferă sens.

Empatia este importantă pentru că ne ajută să ne conectăm la un nivel mai profund cu cei din jur, să formăm relații și conexiuni strânse. Empatia înseamnă de fapt să înțelegi profund o persoană, iar oamenilor le place când sunt înțeleși, le oferă un sentiment de iubire. În acest fel prin puterea empatiei noi legăm conexiuni profunde cu cei din jur, iar ceilalți primesc iubire și compasiune. 

Totuși, unele persoane nu înțeleg de ce este importantă empatia, și nu o consideră ca fiind necesară, în timp ce persoanele empatice îi consideră prea detașați sau nepăsători pe cei care nu sunt empatici. Lipsa empatiei nu trebuie privită ca un defect, deoarece fiecare persoană are propria modalitate de a-și exprima iubirea și compasiunea.  

Care sunt trăsăturile oamenilor cu adevărat empatici?

Așa cum spuneam mai sus, empatia este o abilitate, iar oamenii empatici au o serie de trăsături care le permit să își exprime empatia:

  • Sunt capabili să înțeleagă și să simtă trăirile și emoțiile celorlalți.
  • Au șansa să înțeleagă prin ce trec persoanele din jur, și să le înțeleagă uneori și gândurile și punctul lor de vedere.
  • Au o intuiție foarte precisă, ei simt fără să fie nevoie de prea multe explicații.
  • Se conectează ușor cu oamenii și leagă relații strânse.
  • Sunt foarte buni ascultători, și de regulă persoane de încredere.
  • Pot prelua și sentimentele negative, și atunci se simt deseori consumați din punct de vedere energetic. Acest lucru însă nu reprezintă un defect, ci lipsa tehnicilor prin care poate fi gestionată empatia.
  • Pentru a-și reîncărca nivelul energetic (bateria), persoanele empatice tind să petreacă mai mult timp în natură.
  • Au o atenție foarte pronunțată față de nevoile,problemele sau sentimentele celor din jur.

Tipuri de empatie

Empatia cognitivă

Așa cum menționează și denumirea, această empatie este de fapt o capacitate care are legătură cu procesul de cunoaștere. De a înțelege gândurile celorlalți și de a gândi la fel ca ei. A înțelege gândurile și starea mentală a celor din jur implică în primul rând o intuiție precisă, dar și capacitatea de a fi deschis la a înțelege alte perspective și puncte de vedere. 

Totuși, în cazul acestui tip de empatie este important de reținut că înțelegerea gândurilor celorlalți este importantă, însă poate fi dificil să ne identificăm cu alte gânduri decât ale noastre. Astfel,  trebuie să învățăm cum să nu preluăm gândirea celorlalți, deoarece aceasta poate veni cu tipare negative, limitative sau convingeri nesănătoase care ne pot marca. O soluție în acest sens este tocmai tehnica PSYCH-K, care ne ajută să ne identificăm propria gândire, să o acceptăm și să ne schimbăm gândurile limitative la un nivel profund. Este vorba de credințele la nivel subconștient care ne ajută să ne atingem potențialul maxim.

    Empatia somatică

            Acest tip de empatie face referire la corpul nostru, doarece prin empatia somatică putem reacționa în mod fizic la trăirile celuilalt. În acest fel, noi simțim de fapt exact prin ce trece persoana respectivă, trăirile sale fiind transpuse în organismul nostru prin niște reacții fizice.

            Empatia somatică deși are intenții bune, ne poate scădea nivelul de energie și ne poate induce acea stare de consumare, mai ales în cazul în care preluăm trăiri negative. Același lucru se întâmplă și în cazul vampirilor energetici, care tind să ne scadă nivelul de energie. Astfel, în cazul acestei empatii trebuie să învățăm cum să ne detașăm și să ne impământăm, astfel încât să nu fim consumați de trăirile negative sau dureroase ale celorlalți.

Care sunt beneficiile empatiei?

Așa cum am menționat la începutul acestui articol, empatia trebuie privită ca un dar, și nu ca o caracteristică ce ne consumă și ne face rău. Deoarece intenția empatiei este aceea de a ajuta, de a exprima compasiune și înțelegere, ea ne face de fapt Suflete mai bune, și ne învață cum să îi ajutăm pe ceilalți. Astfel printre beneficiile empatiei se numără:

  • Formarea unor relații și conexiuni profunde cu cei din jurul nostru.
  • O capacitate crescută de a înțelege noi perspective și puncte de vedere, duce la o minte deschisă și receptivă.
  • În unele cazuri antrenează starea de prezență, care este necesară pentru a asculta, înțelege și de a ne conecta cu alte persoane.
  • Oferă sentimentul că suntem utili, suntem Suflete iubitoare și că ajutăm persoanele din jurul nostru.
  • Ne oferă posibilitatea să învățăm din emoțiile, experiențele și trăirile celorlalți.
  • Ne antrenează compasiunea și modul în care ne exprimăm iubirea față de ceilalți.

Cum poți gestiona empatia pentru a evita vătămarea emoțională?

  1. Reîncarcă-ți energia prin natură –

    natura are capacitatea de a ne detașa de gândurile și problemele noastre, și de a ne ridica nivelul de energie. Pentru asta, recomandăm să petreci cât mai mult timp în natură, să ieși cât de des poți și să te bucuri de cadrul natural. Dacă ai dori să îți încarci bateriile, dar nu ai posibilitatea să petreci timp în natură, următoarele materiale te pot ajuta să te conectezi la elemente, sunetele și simțurile din natură:

  1. Practică meditația

    – pentru a te împământa și a te simți stăpân pe propriile trăiri. Împământarea (grounding) înseamnă de fapt să ne detașăm de gândurile și emoțiile copleșitoare, să revenim în momentul de față și să ne bucurăm de prezent. Această stare de prezență poate fi atinsă foarte ușor cu ajutorul meditației, dar și a exercițiilor de respirație sau a afirmațiilor. Pentru asta, recomandăm următoarele programe și materiale:

 

  1. Detașează-te! – detașează-ți gândurile și emoțiile de persoanele din jur, și revino asupra propriului Suflet. Pentru a nu lăsa ca trăirile sau gândurile celor din jur să ne afecteze, este important să revenim asupra propriilor gânduri și emoții, să le recunoaștem și să le acceptăm. Pentru asta, recomand:
  • Tehnica PSYCH-K®

    , o metodă rapidă, sigură și eficientă ce produce modificări la nivelul subconștientului și permite eliberarea de toate credințele care ne opresc din a ne dezvălui întregul potențial: https://vibratiiinalte.ro/ce-este-psych-k/

 

  1. Apelează la ajutorul unui mentor – câteodată oferim atât de mult, încât uităm de ce avem noi nevoie, mai precis înțelegere, ascultare, validare, și un loc sigur în care putem fi noi înșine, și putem fi motivați să devenim cea mai bună variantă a noastră. Un mentor, coach, are capacitatea de a îndeplini toate aceste nevoi prin câteva ședințe 1 la 1. Astfel, recomandăm să apelezi cu sufletul deschis la programul de coaching. Detalii coaching

 

Cum îți poți dezvolta empatia?

            Așa cum am menționat anterior, nu toate persoanele sunt și pot fi empatice. Unele persoane sunt complet dedicate acestei trăiri, și își trăiesc viața pe baza empatiei, iar altele au alte moduri de a-și arăta grija și atenția. De altfel, în urma anilor de experiență în coaching și mentorat, consider că fiecare persoană este empatică, diferă doar modul în care își exprimă această empatie.

Multe persoane doresc să devină mai empatice, tocmai pentru a forma conexiuni mai profunde și pentru a înțelege persoanele din jur. Partea pozitivă constă în faptul că empatia poate fi antrenată, și poate fi dezvoltată chiar dacă nu ne-am născut de fire persoane empatice. Eu sunt recunoscător pentru că am dezvoltat această abilitate și prin faptul că am crescut în casă cu 2 femei. Observând pe mama și sora mea cum se comportă în fiecare zi m-a ajutat enorm în acest sens.

Astfel, pentru a deveni mai empatici, poți urma următoarele recomandări:

  • Rămâi ancorat/ă în prezent, astfel încât să poți fii atent/ă la ce îți spun și ce simt cei din jurul tău. Atenția, grija și înțelegerea necesită o stare de prezență pe care o poți dezvolta prin tehnicile menționate mai sus.
  • Practică ascultarea activă. Pune întrebări, aprobă, cere detalii, și astfel vei înțelege mai bine ce dorește să spună sau să transmită cealaltă persoană. Totuși, ai răbdare ca cealaltă persoană să își expună punctul de vedere, ascultând cu atenție.
  • Fii receptiv la idei diferite față de ale tale. Așa vei dezvolta o mentalitate deschisă, dispusă să accepte diferite puncte de vedere, opinii, și experiențe.
  • Nu critica. Doar pentru că tu ai gestiona diferit o situație dacă ai fi în locul persoanei cu care vorbești, nu înseamnă că persoana respectivă este pregătită să acționeze sau să își schimbe modul de gândire. Pentru asta trebuie să îi accepți nivelul și modul în care î, indiferent care este acela.
  • Nu trage concluzii pripite. Scopul tău nu este acela de a fi de acord sau nu cu trăirile celeilalte persoane, ci să o înțelegi în orice situație. Dacă te grăbești să sari la concluzii, de fapt îți expui propria opinie, și nu înțelegerea.
  • Ridică-ți vibrația! O persoană empatică are nevoie de vitalitate și energie, pentru a avea suficiente resurse atât pentru propriul sine, cât și pentru ceilalți. Îți poți ridica vibrația prin orice activitate, ritual sau modalitate care te face să te relaxezi, să te simți bine. Aceste activități pot fi destul de simple, precum o plimbare în natură, o baie caldă, gătitul, orice te face să te relaxezi.
  • Dezvoltă relația cu propriul sine. Pentru a putea ajuta persoanele din jur, trebuie întâi să fii bine cu tine însuți. Asta înseamnă să fii la fel de empatic/ă cu tine, precum cu cei din jur. Acceptă-ți ideile, gândurile, sentimentele, ascultă-le și încearcă să le înțelegi. Odată ce te vei înțelege pe tine însuți și vei învăța cum să te validezi, îți va fi mult mai ușor să aplici aceste lucruri și în relațiile cu persoanele din jur. Dacă îți este greu să fii empatic/ă cu propria persoană, încearcă tehnica detașării de identitatea ta, și anume: imaginează-ți că sentimentele, trăirile și problemele tale sunt de fapt problemele cuiva apropiat. Cum ai gestiona situația? Cum i-ai oferi înțelegere și atenție? Astfel vei afla cum să te raportezi la propriile trăiri.

Cu iubire,
Mihai Checheriță

18 comentarii la „Empatia – Ce este și cum îți influențează viața

  1. Așa este. Empatia poate fi
    devastatoare sau înălțătoare, depinde de tine cum o înregistrezi și cum îți canalizezi energia. Mulțumesc cu iubire!

  2. Mulțumesc frumos pentru acest articol. De vreo 2 ani ma rugam sa nu mai fiu asa empatica , deoarece sufeream prea mult pt alți și simțeam că imi fură energia. Acum am înțeles că este un cadou care are mereu scopuri pozitive. Și da plimbarea în natură a ajutat întotdeauna.
    Mulțumesc pt linkuri și sfaturi. Curaj în continuare!

    1. Mulțumesc cu recunoștință pentru acest articol, este waw pentru mine.
      Chiar ma gândeam de curand, în alta viata nu mi-as mai dori sa empatizez asa de mult, insa acum conștientizez și totodată mulțumesc cu recunostinta pentru acest dar pe care l-am primit.
      De fapt prin acest dar eu am posibilitatea sa evoluez și mai mult.
      Nimic nu este întâmplător, mulțumesc Mihai.🙏🏼

      1. Guzganu Daniel Gelu

        Mulțumesc mult cu recunoştință pentru articol şi pentru meditațiile de pe youtube care mă ajută foarte mult! Vă doresc multă sănătate şi fericire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *