Sari la conținut
Prima pagină » Ce este stima de sine si cum o putem imbunatati?

Ce este stima de sine si cum o putem imbunatati?

Ce este stima de sine si cum o putem imbunatati?

Ce este stima de sine și cum o putem îmbunătăți?

Te-ai întrebat vreodată de ce avem o abordare atât de critică față de propria persoană, pe când cu cei din jur putem fi amabili și îi susținem? De ce nu putem fi la fel de binevoitori și prietenoși cu propriul sine? De ce considerăm tot ce se află în exteriorul nostru mai bun decât suntem noi înșine? De ce îi admirăm pe ceilalți chiar și în momentele lor grele, dar cu noi suntem critici și duri?

Răspunsul la toate aceste întrebări se află în stima de sine. Felul în care ne raportăm la propria persoană și felul în care ne dezvoltăm personal este strâns legat de felul în care ne percepem propria persoană.

Consider că fiecare om este minunat în felul său, unic și cu un potenția enorm!
Te invit să descoperi acest articol despre stima de sine. Informațiile te vor ajuta să devii propriul tău exemplu!

  • Ce este stima de sine? Definiție pe înțelesul tuturor

Deși poate părea o noțiune complicată, stima de sine are o definiție cât se poate de simplă, chiar dacă deseori ne este greu să ne raportăm la ea. 

Răspunsul la întrebarea ce înseamnă stima de sine constă de fapt în felul în care ne evaluăm propria valoare. Stima de sine este strâns corelată cu respectul de sine, deoarece ambele noțiuni se referă la necesitatea de a conștientiza propria valoare. 

Te invit să îți adresezi următoarele întrebări pentru a putea înțege mai multe despre stima de sine:

  • Cât de mult ne apreciem propria persoană, cu tot ceea ce este ea? 
  • Atunci când ne gândim la propria persoană, credem că suntem unici?
  • Considerăm că toată ființa noastră este valoroasă?
  •  Credem că suntem importanți și merităm tot ce e mai bun de la viață?

Stima de sine se referă de fapt la recunoașterea propriei noastre unicități, deoarece cu toții suntem unici și minunați, trebuie doar să vedem asta în noi! Continuă să citești ca să descoperi cum poți să îți recunoști valoarea…

  • Care este legătura dintre stima de sine și imaginea de sine?

Imaginea de sine se referă la imaginea, viziunea pe care o avem despre propria persoană atunci când ne gândim la caracteristicile noastre fizice, mentale și psihice. O imagine de sine sănătoasă este prezentă atunci când ne acceptăm toate caracteristicile și suntem împăcați cu ele. Stima de sine se referă la acceptarea valorii lor.

Cât de împăcați suntem de fapt cu toate aceste trăsături fizice și emoționale ale noastre? – această întrebare ne ajută să definim imaginea de sine.

Deci, imaginea de sine înseamnă să ne acceptăm, și stima de sine înseamnă să ne recunoaștem valoarea. Totuși, aceste două noțiuni pot fi sinonime și pot fi considerate ca fiind asemănătoare.

  • Care este legătura dintre stima de sine și încrederea în tine însuți?

Deși poate părea o abordare diferită, eu personal consider că stima de sine și încrederea în sine depind una de cealaltă. 

Când avem de fapt încredere în propria persoană? Atunci când considerăm că suntem capabili și valoroși. Astfel, creșterea stimei de sine duce în mod direct și la creșterea încrederii în sine!

La 19 ani viața mea se ducea deja spre autodistrugere. Eram ateu și trăiam o viață nedemnă: vicii, droguri, jocuri de noroc și decizii greșite, care mă țineau departe de potențialul meu.

Timp de 2 ani am lucrat ca și gunoier în Spania, unde sortam tone de gunoi în încercarea de a sorta trăirile din interiorul meu.

După cea mai neagră perioadă din viața mea m-am reîntors în orașul natal, Târgoviște, și am schimbat domeniul de activitate. Așa am început prin a spăla pahare într-un hotel de 2 stele.

Am lucrat 10 ani în domeniul ospitalității și am trecut de la ajutor de ospătar, ospătar, ajutor de barman, barman, somelier și profesor la standarde de 7 stele. Am avut ocazia sa pregătesc personal pentru vase de croazieră sau pentru casa regală din Arabia Saudită.

Acum, la ani de zile după acel moment, sunt autor, facilitator PSYCHK®, coach și lucrez cu drag la proiectul Vibrații Înalte din iunie 2019.

Cum a fost posibil?


L-am cunoscut pe Dumnezeu și am lucrat la încrederea în propria persoană.

Hai să exemplificăm concret:

                Stima de sine

  • Mă consider valoros/valoroasă?
  • Îmi recunosc unicitatea?
  • Consider că sunt capabil/ă?
  • Consider că merit tot ce e mai bun?
  • Mă consider o persoană bună?

    Dacă răspunsul e DA:

  • Am încredere că sunt capabil/ă și suficient/ă, că tot ceea ce sunt este suficient pentru a primi tot ce e mai bun. 

     Dacă răspunsul e NU:

  • Nu am încredere în propria persoană pentru că nu cred că sunt valoros/valoroasă și nu merit tot ce e mai bun.
 
  • Cum arată o persoană cu stima de sine scăzută?

Stima de sine scăzută schimbă complet percepția pe care o avem despre propria persoană. Chiar dacă această imagine nu reflectă adevărul, formăm o părere negativă despre noi înșine și suntem critici cu multe din  aspectele personale.

Deși stima de sine scăzută poate include multe trăiri, gânduri și emoții, iată câteva caracteristici atunci când vorbim despre portretul persoanelor cu stimă de sine scăzută:

  • Neacceptarea și criticarea propriilor gânduri, emoții și acțiuni
  • Ura, disprețul sau dezamăgirea față de sine
  • Judecarea continua a propriei persoane
  • Lipsa recunoașterii valorii, consideră că nu sunt suficient de bune și că nu merită mai mult
  • Lipsa încrederii în sine
  • Frica de eșec și de a dezamăgi
  • Valorificarea părerilor celor din jur, consideră că cei din jur le critică la fel de aspur
  • Învinuirea propriei peroane atunci când investesc în ceva ce le place sau le face să se simtă bine
  • Nu reușesc să se afirme sau să fie echilibrați
  • Care sunt cauzele unei stime de sine scăzute?

Dacă prin răspunderea întrebărilor de mai sus ai ajuns la concluzia că ai o stimă de sine scăzută, și pentru că persoanele cu stima de sine scăzută se învinovățesc, te rog să te oprești câteva secunde…să respiri…și să îți spui cu voce tare: TOTUL se poate schimba.

Lipsa stimei de sine își are originea în convingerile pe care le-am auzit de la cei din jurul nostru atât pe vremea când eram copii cât și în viața adultă. Aceste gânduri inițial nu ne aparțin, le auzim din exterior. Societatea și cei din jurul nostru  impun anumite așteptări și standarde, ajungem să considerăm că nu suntem potriviți, suficienți sau că nu merităm mai mult.

Aceste gânduri nu reflectă adevărul, iar noi le-am preluat pentru că fiecare persoană este influențabilă, până la un moment dat…când spune suficient, indiferent de aceste gânduri, eu știu că sunt valoros/valoroasă, și pornește în călătoria descoperirii de sine.

Deoarece cauzele stimei de sine scăzut sunt aceste convingeri adânc înrădăcinate în subconștientul nostru, este nevoie de răbdare și de ajutor , precum sesiunile de coaching sau metoda PSYCH-K® pentru a schimba eficient toate aceste gânduri sabotoare.

  • Ce dezavantaje îți aduce o stimă de sine scăzută?

Cel mai mare dezavantaj al stimei de sine scăzute este autosabotarea. 

Gândurile negative despre propria persoană ne opresc din a deveni cea mai bună versiune a noastră, deoarece nu credem cu adevărat că suntem demni de cele mai minunate lucruri.

Pe lângă o imagine de sine negativă, această părere critică despre propria persoană poate ajunge să se reflecte și în viața noastră. Dacă considerăm că nu merităm, nu vom atrage lucruri minunate, iar chiar și cei din jurul nostrum pot ajunge să creadă despre noi că nu suntem demni.

Gândurile negative au o putere foarte mare, mai ales dacă sunt îndreptate către propriul sine!

  • Cum îți poți dezvolta stima de sine? – sfaturi practice

Dezvoltarea stimei de sine necesită o decizie puternică din partea noastră, mai precis decizia că suntem valoroși!

Totuși, pentru a ajunge să credem cu tărie acest lucru este nevoie de perseverență și de exerciții practice, care pot fi realizate în doar câteva minute pe zi.

Reține te rog că la început poate vei încerca să îți spui că ai încredere în tine și nu vei crede cuvintele pe care le rostești…dar te invit să continui acest proces, deoarece vei ajunge în scurt timp să te convingi!

  • Practicarea recunoștințeipracticarea recunoștinței îmbunătățește stima de sine deoarece poți începe să enumeri motivele pentru care ești un om minunat, iar apoi să îți extinzi rescunștința și față de lucrurile din exterior
  • Afirmațiile pozitiveadresate corect, afirmațiile au o mare putere de schimbare, deoarece spunând cu voce tare motivele pentru care ești demn/ă și meriți tot ce e mai bun, prin repetițe subconștientul va crede tot ceea ce îi spui
  • Practica Tehnica Ho’oponoponoaceastă practică este una foarte puternică, deoarece te poate învăța iubirea, iertarea și recunoștința în același timp. Prin această practica îți poți seta intenția să îți dezvolți stima de sine, și să înveți cum să te iubești!

  • Dezvoltarea Personală – atunci când îți permite timpul, este foarte important să investeși în propria dezvoltare personală, prin cursuri sau programe care rezonează cu valorile tale. Astfel de program găsești pe pagina vibratiinalte.ro precum Cursul de meditație sau Cursul pentru ridicare vibrației.


  • Ce beneficii îți poate aduce o stimă de sine ridicată?

Stima de sine crescută poate influența buna funcționare a întregii tale vieți, precum și scopul fericirea proprie. Înainte de a aprecia și valorize exteriorul, este necesară iubirea și acceptarea propriului sine!

În caz contrar, stima de sine scăzută poate distorsiona întreaga perspectivă a fericirii, a iubirii de sine și a respectului față de tot ceea ce suntem.

Așadar, sursa iubirii se află în tine și începe cu tine! Permite-mi te rog să fiu primul care îți spune că ești un om minunat, care merită tot ce e mai bun, mai ales pentru faptul că dorești să evoluezi și să devii cea mai bună versiune a ta!

Cu iubire,

Mihai Checheriță

10 comentarii la „Ce este stima de sine si cum o putem imbunatati?

  1. Multumesc, eu am lipsa de încredere in mine, e undeva ascunsa,și m-a sabotează in multe rânduri,făcându-ma sa ma îndoiesc de mine. Dar cu ajutorul programelor și materialelor tale, vreau sa scap de aceasta neîncredere.

  2. Draga Mihai,
    Cu recunoștință îți mulțumesc pentru ce EȘTI. Desigur, și eu cred că nu întâmplător am ajuns la site-ul tău.
    Sunt un om pe o cărare și la primul moment m-a inspirat proiectul tau legat de meditația de dimineață, urmarindu-l pe doctor Joe Dispensa.
    Găsirea Sinelui nu este un proces ușor sau imediat. Probabil asta caut.
    Site-ul tau e frumos și bine făcut.
    Mulțumesc

  3. Buna Mihai, iti mulțumesc pentru tot ce faci pentru sufletele care ai nevoie si sunt pe calea trezirii.te urmaresc in fiecare zi in limita timpului liber pe care il am. Simt liniste si iubire in mesajele tale, in atticole si in meditatiile tale. As vtra sa cumpar cartea,dar eu locuiesc in Italia. Este posibil?
    Multumesc si iti doresc bucurii, Lumina si binecuvântări in fiecare zi din viata asta.

  4. Elena-Mădălina Busuioc

    Îți mulțumesc mult, Mihai!

    Am ascultat meditația şi simt că am făcut un prim pas pentru iertarea şi creşterea stimei de sine şi vindecarea copilului interior.
    Mărturisesc că îmi este încă greu să mă iubesc şi să mă accept în totalitate, ca şi ființă în care sălăşluieşte Dumnezeu, simt un blocaj atunci când spun “Iartă-mă” sau “Te iubesc”. Probabil din cauza multor emoții şi sentimente reprimate..
    Spre finalul meditației am plâns, nu ştiu de ce..

    Cu recunoştință, Elena-Mădălina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *