Sari la conținut
Prima pagină » Ce este iubirea advarata? Cum te simti cand iubesti si esti iubit?

Ce este iubirea advarata? Cum te simti cand iubesti si esti iubit?

cum te simti cand iubesti

Ce este iubirea adevărată? Cum te simți când iubești și ești iubit?

Te-ai întrebat vreodată ce stă la baza fiecărei acțiuni pe care o facem?

Ce este iubirea adevărată?

Fiecare decizie, gest, dorință, greșeală își are rădăcinile în iubire. Da, ai citit bine, chiar și deciziile greșite și evenimentele negative pot avea ca și sursă iubirea.

Însă diferența constă în tipul de iubire!

Scopul acestui material este acela de a înțelege mai bine ce este iubirea, dar și mai important, ce înseamnă iubirea pentru tine.

Ce este iubirea? Definiție pe înțelesul tuturor

Dacă dorim să aflăm ce este iubirea, vom afla că în limba română iubirea este definită ca și un “Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva”.

Totuși, această explicație este destul de ambiguă, deoarece știm cu toții că ceea ce simți pentru persoana iubită nu este doar un sentiment de afecțiune. Iubirea este mult mai mult decât afecțiune!

Unii ar spune că suficient să te gândești ce simți când iubești, ca să realizezi ce înseamnă iubirea. Dar provocarea este că deseori ne pierdem în propriile sentimente, așa că hai să aprofundăm împreună definiția iubirii.

În limba greacă există 4 termeni referitori la iubire:

 • Eros – iubirea pasională
 • Philia – prietenia, afecțiunea
 • Storge – atașamentul
 • Agape – dragostea rațională
 

Fiecare termen poate fi asociat cu o relație din viața noastră. În relațiile de cuplu putem simți Eros, cu cei dragi Philia, cu părinții Storge, și cu Dumnezeu Agape.

Poate te întrebi cât durează iubirea? – indiferent de tipul ei.

Durata iubirii depinde de cât de atașat/ă și dedicat/ă ești! Iubirea depinde de tine, chiar dacă relația cu o anumită persoană se rupe, tu poți alege să simți în continuare iubire (nu neapărat față de persoana respectivă, ci mai degrabă față de faptul că separarea voastră reprezintă un nou început).

Ce înseamnă iubirea adevărată?

Deseori la cursuri și meditații menționez următoarea definiție personală: Iubirea adevărată nu poate fi pusă în cuvinte. Ea merită să fie simțită.

Iubirea adevărată este atunci când rezonezi la un nivel atât de înalt cu cealaltă persoană, încât nu este nevoie să explici de ce o iubești, de ce îi accepți defectele, de ce prezența ei/lui te împlinește atât de mult.

Faci toate acest lucruri deoarece SIMȚI că este potrivit, că îți dorești să le faci, fără scuze și fără condiții. Aceasta este de fapt și iubirea necondiționată, care nu trebuie pusă în cuvinte!

Totuși, un aspect important în ceea ce privește iubirea adevărată este că trebuie să te iubești pe tine însuți mai întâi.

Dacă iubirea față de sine lipsește, nu poți oferi unei alte persoane o iubire pură, deoarece nu știi de fapt ce înseamnă iubirea pentru tine.

Dacă iubești alte persoane fără să te iubești pe tine mai întâi, mai devreme sau mai târziu vei afla că sursa iubirii s-a pierdut, te vei simți pierdut/ă deoarece nu îți poți iubi semenii fără să te iubești pe tine însuți.

Cunoaște-te pe tine însuți, iubește-te cu adevărat și vei deveni un izvor infinit de iubire!

Citate celebre despre iubire

Pentru a înțelege ce este iubirea, mereu este bine să observăm câteva definiții coerente despre iubire, pentru a ne da seama cu care rezonăm cel mai bine.

 • Există o singură fericire în această viață: să fii iubit și să iubești. – George Sand
 • Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubești. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc – Liviu Rebreanu
 • Nu frumusețea ne face să iubim, ci iubirea ne face să vedem frumusețea – Lev Tolstoi
 • Când iubim, întotdeauna ne străduim să devenim mai buni. Când ne străduim să devenim mai buni decât suntem, totul în jurul nostru devine mai bun – Paulo Coelho
 • Adevăratele povești de dragoste nu se termină niciodată cu adevărat. – Richard Bach
 • Dragostea nu are limite. – Maya Angelou
 • Cel mai important lucru în viată este să învățăm cum să iubim, și să ne lăsăm iubiți. -Morrie Schwartz
 
 

Gândește-te te rog cu care citat rezonezi. Ai tresărit când ai citit?

Acest exercițiu mental îți va oferi mai multă claritate.

*Iată citatul meu preferat despre iubire:

“Iubirea este odihna omului în bucuria iubirii nemãrginite a lui Dumnezeu fațã de el. Iubirea poate sã ajungã odatã la o stare în care sufletul se odihnește în ea; dar odihna aceasta nu e monotonã, ci mereu nouã, mereu surprinzãtoare, deși mereu aceeași.”

Pentru cã Cel iubitor e nesfârșit în darurile Sale.

Și omul e ajutat sã creascã în bucuria de aceste daruri mereu noi, mereu sporite, dar ale aceleiași iubiri, ale Aceluiași Iubitor.”

– Părintele Dumitru Stăniloae

De câte tipuri este iubirea?

Pentru a primi claritate, putem categoriza iubirea în funcție de tipurile ei.

Observă care tip de iubire îl regăsești în diferitele relații din viața ta.

 • Dragostea la prima vedere 

  se bazează pe acea primă atracție pe care o simți când cunoști/vezi o persoană. Deși această dragoste poate fi una de durată, există riscul să dispară în momentul în care abordăm persoana respectivă într-un mod conștient și fiind prezenți.

 • Dragostea neîmpărtășită 

  deși acest tip de dragoste stă la baza multor povești/drame/romane, dacă știm ce fel de iubire căutăm și ne cunoaștem pe noi înșine, această dragoste poate fi de fapt o lecție foarte importantă și pozitivă. Inițial aceasta poate provoca un sentiment de suferință, dar dacă abordăm situația în mod conștient și cu încrederea că iubirea pe care o căutăm noi există, vom ajunge la concluzia că este spre binele nostru faptul că această iubire nu este împărtășită. Dacă nu este împărtășită, înseamnă că nu este pentru noi și nu trebuie să ne legăm de ea!

 • Iubirea de tip obsesiv 

  este o iubire nesănătoasă, deoarece are la bază nevoi neîndeplinite. Dacă iubirea este oferită cu prea multă abundență și insistență, și cu anumite așteptări din partea celeilalte persoane, înseamnă că această iubire nu vine dintr-un spațiu pur. Dacă iubești cu adevărat pe cineva atunci nu îți este teamă să îi dai drumul, îi permiți persoanei respective să fie EL/EA înainte să fiți VOI. Fiecare Suflet are nevoie de individualitate, de libertatea de a se cunoaște, iar iubirea adevărată nu blochează potențialul persoanei iubite.

 • Iubirea egosită

  scopul ei este de a te pune în umbră , în timp ce cealaltă persoană își hrănește ego-ul furându-ți stima de sine. Este o iubire nesănătoasă, care poate lăsa traume și emoții nerezolvate. Pentru a identifica dacă te afli într-o relație bazată pe iubire egoistă, întrebă- te mereu Sunt nevoile mele ascultate și îndeplinite? Este punctul meu de vedere luat în considerare? Există mereu un drum de mijloc în relația noastră?

 • Iubirea romantică 

  este un tip de iubire pură, în care partenerul își arată iubirea prin gesturi clare, afectuoase și romantice.

 • Iubirea Platonică 

  este de fapt cea intelectuală, care nu se bazează pe relații fizice.

 

Ce simți când iubești cu adevărat?

Permite-mi să subliniez ce înseamnă iubirea adevărată pentru tine.

Nu există o rețetă de success valabilă în toate relațiile de iubire. Fiecare poveste este diferită, de aceea este important să știi ce este iubirea adevărată pentru tine.

Iată câteva întrebări care te pot ajuta să-ți definești propriul tip de iubire:

 • Când te simți iubit/ă? Ce face un barbat care te iubește? Ce face o femeie care te iubește?
 • De ce este nevoie pentru a te simți iubit/ă? Cuvinte frumoase, afecțiune, înțelegere, timp și disponibilitate, numește toate aspectele importante pentru tine.
 • Ori de câte ori observi că ai sentimente față de o persoană, întreabă-te dacă simți atracție fizică sau rezonezi cu adevărat cu persoana respectivă.
 • Numește clar sentimentele pe care le ai față de persoana pe care o iubești!

De ex. Entuziasm, extaz, împlinire, afecțiune, drag, etc.

Apoi, întreabă-te dacă persoana pe care o iubești ar avea aceste sentimente față de tine, ai considera că te iubește cu adevărat? Te-ai simți iubit/ă?

Dacă răspunsul este da, înseamnă că toate sentimentele tale descriu ceea ce înseamnă iubirea adevărată pentru tine.

Cât ține dragostea?

 • Probabil te întrebi ce înseamnă dragoste?

Dragostea are aceeași definiție ca și iubirea, și anume un sentiment de afecțiune  pentru cineva sau ceva, doar că dragostea are o conotație mai profundă, mai pasională.

 • Ce este dragostea adevărată?

Dragostea adevărată este aceea în care există un echilibru între pasiune, intimidate, intelect și rezonanță. Ea are loc atunci când tu și persoana iubită vă înțegeți în toate aceste aspecte.

 • Cât ține dragostea?

Dragostea ține până când devenim prezenți și conștienți!

Dacă încă de la începutul relației privim totul printr-o lentilă roz, ignorând aspectele adevărate și reale ale relației și ale persoanei respective, ne putem trezi peste câteva luni, ani, observând că suntem mai conștienți de defectele lui/ei care chiar ne deranjează.

În schimb, dacă privim de la început relația și persoana respectivă cu conștiență și prezență, câteodată într-un mod obiectiv, ne putem da mai repede seama dacă într-adevăr rezonăm cu persoana respectivă sau doar purtăm lentile roz.

*Pune-ți întrebările de mai sus ca să afli dacă ești într-adevăr îndrăgostit/ă.

Dragostea ține până în momentul în care începem să privim partea reală, imperfect de perfectă și perfect de imperfectă a relației/persoanei iubite. Cu cât facem asta mai devreme, cu atât mai bine!

Concluzii despre iubire

Iubirea adevărată nu poate fi definită. Ea trebuie simțită și trăită în momentul prezent.

Aceasta ne oferă frumusețe, prospețime, libertate și pace.

Iubirea adevărată cuprinde un sentiment de adâncă bucurie pentru faptul că suntem vii. Dacă nu simțim în felul acesta, atunci aceea nu e iubire adevărată.

Deși scopul acestui articol este acela de a-ți oferi claritate, sfatul meu OM bun este – IUBEȘTE DIN TOATĂ INIMA, ÎN FELUL TĂU PUR, PENTRU CĂ NU EXISTĂ MODALITATE GREȘITĂ DE A IUBI.

Iubește, si vei fi iubit/ă!

Oamenii din jurul tău, pe tine, iubește-L pe Dumnezeu, iubește TOTUL, pentru că iubirea se va întoarce la tine infinit!

Inima precum un râu

Dacă torni un pumn de sare într-o cană cu apă, apa ava fi cu neputință de băut. Dar dacă torni sarea într-un râu, oamenii pot scoate mai departe apă de-acolo ca să gătească, să se spele și să bea.
Când inimile noastre nu sunt mari, înțelegerea și compasiunea noastră sunt limitate și suferim.

Nu-i putem accepta sau tolera pe ceilalți împreună cu defectele lor și le cerem să se schimbe. Dar când inimile noastre devin mai încăpătoare, aceste situații nu ne mai fac să suferim. Nutrim iubire, compasiune și înțelegere și îi acceptăm din toată inima.

Când facem asta atunci oferim o șansă Sufletului să se transforme. Așadar, cum ne ajutăm inima să se dezvolte?

Hrănind iubirea!

Fiecare dintre noi poate învăța arta de a hrăni fericirea și iubirea. Totul pe lumea asta are nevoie de hrană pentru a trăi, chiar și iubirea. Dacă nu știm cum să ne alimentăm iubirea, ea se ofilește. Când ne hrănim propria fericire și-I oferim sprijinul nostru, ne alimentăm capacitatea de a iubi. De aceea a iubi înseamnă a învăța arta de a ne hrăni fericirea.

În continuare, ți-am pregătit o listă cu meditațiile ghidate Vibrații Înalte care te pot ajuta în să hrănești iubirea.

1. Meditatia INIMII pentru coerenta

2. Meditatia lui Sadhguru pentru dragoste:

3.  Meditatia iubirii

4. Meditație pentru Iubirea de sine

5. Meditație puternică pentru atragerea și menținerea relațiilor potrivite

Cu iubire,

Mihai Checheriță

P.S. Te invit să împărtășești materialele Vibrații Înalte cu cei dragi și să lași un comentariu.

14 comentarii la „Ce este iubirea advarata? Cum te simti cand iubesti si esti iubit?”

 1. Pingback: Află de ce o viață fericită depinde de sentimentul de fericire | Timisoara

 2. Buna dimineata, Mihai!
  Am inceput ziua citind manualul, apoi am citit articolul despre iubire si acum tocmai am incheiat meditatia inimii. Multumesc Mihai, pentru daruirea ta. Chiar simt atingerea iubirii tale de oameni si imi doresc sa pot sa o primesc in inima mea, si sa o dau si eu mai departe. Te imbratisez, om frumos, si cu profunda recunostinta, iti multumesc. Te recunosc in acest moment al vietii mele ca mesager al iubirii lui Dumnezeu. Multumesc, Doamne! O zi minunata, tuturor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *