Sari la conținut
Prima pagină » Ce sunt undele cerebrale si cum le schimbăm?

Ce sunt undele cerebrale si cum le schimbăm?

Ce sunt undele cerebrale si cum le schimbăm?

 • Te-ai întrebat vreodată ce proces stă în spatele gândirii sau ce sunt undele cerebrale? 
 • Cum ne folosim de fapt creierul? 
 • Te-a interesat vreodată felul în care se formează acest mecanism perfect și complex numit gândire?
 • Cum schimbăm gândurile?

Te invit să descoperi în acest articol informații valoroase despre ce sunt undele cerebrale. Acestea  te vor ajuta nu doar să înțelegi mecanismul gândirii, ci să înveți beneficiul și modalitatea de accesare a fiecărei unde.

 

Ce sunt undele cerebrale? Definiție pe înțelesul tuturor.

Celulele din creierul nostru se numesc neuroni, și fiecare dintre noi avem aproximativ  86 de miliarde. Acești neuroni sunt destul de vorbăreți, dar în loc să folosească cuvinte, neuronii comunică prin semnale electrice pe care le generează. Aceste semnale urcă și coboară în intensitate, asemănătoare unor unde.

Undele cerebrale reprezintă de fapt comunicarea dintre neuronii din creierul nostru, care se desfășoară prin semnale electrice vibraționale. Frecvența la care vibrează creierul nostru diferă de la un moment la altul. 

Aceste unde se schimbă în funcție de gândurile, emoțiile, acțiunile, experiențele și amintirile pe care le avem. La baza activării undelor cerebrale stau o serie de procedee complexe, pe care dacă ajungem să le înțelegem, putem obține claritate în ceea ce privește accesarea benefică nouă a acestor frecvențe cerebrale.

  S-a dovedit științific că fiecare frecvență cerebrală ne influențează starea pe care o avem și implicit viața.  

De ce? Pentru că fiecare frecvență pe care vibrează  creierul, într-un anumit moment, creează un efect în  viața noastră. 

 

Nu mai este un secret:

 

  GÂNDURILE NE INFLUENȚEAZĂ  VIAȚA

 

Cum măsuram undele creierului?

Undele cerebrale pot fi măsurate prin electroencefalografie (EEG), procedeu în care  electrozi sunt lipiți pe frunte pentru a măsura ceea ce emit neuronii.  Electroencefalografia ne ajută să descoperim secretele creierului și undele cerebrale. Aceste frecvențe pot fi măsurate doar atunci când există activitate cerebrală, așadar pe parcursul procedeului sunt evocate anumite gânduri care se schimbă de câteva ori pentru a observa diferența dintre undele cerebrale emise.

Este necesară antrenarea creierului pe parcursul procedeului de electroencefalografie prin diferite gânduri sau stări.

Tipuri de unde cebrale

Cele 5 unde pe care le creează creierul nostru sunt undele Delta, Theta, Alfa, Beta și undele Gamma. Vă puteți gândi la valurile mării care își schimbă intensitatea și viteza pentru a vă putea imagina felul în care se mișcă aceste unde. 

*Imagine din Manualul de Meditație Vibrații Înalte

 • Undele Delta

Undele Delta sunt echivalente cu SOMNUL PROFUND sau MEDITAȚIA PROFUNDĂ. Măsurarea acestor unde se face fie în somn, fie la meditatorii experimentați. Deși nu suntem conștienți, procedeul de electroencefalografie arată cum creierul este activ. Frecvența cuprinsă între 0,5 – 4 Hz este specifică pentru unde Delta. 

Cum ne simțim în starea Delta?

 • Suntem într-o stare de liniște și regenerare celulare profundă.
 • Este starea în care se afla copiii pana la 4 ani în majoritatea timpului.
 • Informațiile din exterior se stochează direct în subconștient.

Cum accesăm starea Delta?

 • Starea Delta vine în mod natural atunci când dormim. Această stare are o mare putere vindecătoare. De aceea, un somn de calitate și liniștitor este esențial pentru sănătatea fizică, psihică și mentală.
 • Undele Theta 

Undele Theta devin active în starea de SOMNOLENȚĂ, și sunt capabile să acceseze mintea subconștientă și imaginația VIE. Această stare Theta este responsabilă de asemenea pentru scrierea și rescrierea programelor și convingerilor noastre. Atunci când eram copii sau bebeluși, programele noastre au fost stocate în creier în starea Delta sau Theta. Frecvența cuprinsă între 4-7 Hz este specifică pentru aceste unde cerebrale. Cei mici, cu vârste între 4 și 7 ani sunt în majoritatea timpului în Theta.

Cum ne simțim în starea Theta?

 • ne simțim conectați cu Sufletul nostru și cu Divinitatea
 • suntem conștienți și prezenți, dar fără să avem gânduri
 • ne simțim aliniați și conectați cu întreg Universul
 • simțim iubire, împlinire și pace foarte profundă
 • suntem în siguranță și avem o putere mare de manifestare
 • Imaginația este vie și puterea de vizualizare crește.

Cum accesăm starea Theta?

 • Starea Theta este accesată atunci când ne eliberăm mintea de gânduri și devenim profund conștienți și relaxați. Meditația și hipnoza sunt două tehnici care ne aduc cel mai ușor în starea Theta. Totuși, în această stare avem o mare putere de manifestare și de acumulare de convingeri. Este bine să fim atenți la vocea interioară/exterioară care vorbește în această stare. Dacă dorești să-ți schimbi convingerile care nu îți mai servesc și să îți accesezi potențialul maxim, te invit să descoperi tehnica PSYCH-K® pe pagina Vibrații Înalte. Sunt facilitator de BASIC și ADVANCED pentru a te ajuta să-ți reprogramezi subconștientul într-un mod sigur, simplu și rapid.

 

 • Undele Alfa

Undele Alfa sunt echivalente cu RELAXAREA și PRODUCTIVITATEA. Acestea sunt poziționate între alte două unde, mai precis între starea Theta și starea Beta. Frecvența cuprinsă între 7-12 Hz este specifică pentru unde Alfa. Ți s-a întâmplat să faci ceva într-o stare de flux?

Starea de concentrare maximă este de asemenea specifică pentru undele cerebrale Alfa. În această stare obții claritate a gândurilor, o memorie puternică dar și o intuiție mai ascuțită. De aceea, atunci când vrem să fim productivi, să învățăm sau să memorăm ceva, undele Alfa din creier sunt cele care ne ajută. Pe de altă parte, dacă ne confruntăm cu problem legate de memorie sau uităm des ceea ce gândim/vrem să spunem, înseamnă că nu reușim să ne accesăm undele Alfa.

Cum ne simțim în starea Alfa?

 • suntem într-o stare de relaxare profundă
 • ne simțim detașați
 • suntem calmi, liniștiți
 • nu ne influențează evenimentele exterioare
 • ne simțim în pace și armonie
 • Nu exista diferenta intre lumea reala si cea imaginata.
 • suntem creativi și simțim că suntem în flux.

Cum accesăm starea Alfa?

 • Exercițiile de vizualizare și meditație detașează creierul de situațiile exterioare, oferind astfel o stare de liniște și pace. Vizualizarea este o unealtă puternică deoarece îți formează o realitate plăcută. Dacă vrei să practice meditația și vizualizarea, te invit să descoperi Cursul de Meditație și setarea Intenției pe pagina Vibrații înalte.
 • Undele Beta 

Undele Beta sunt echivalente cu starea de veghe/trezire. Chiar și în momentul de față, când acumulezi informațiile acestui articol te afli într-o stare Beta, ea fiind caracteristică minții conștiente. Frecvența cuprinsă între 12-50 Hz este specifică pentru unde Beta.

Totuși, starea Beta, de concentrare poate obosi mintea și creierul, așadar, dacă petrecem prea mult timp în această stare ne putem simți obosiți. Starea Beta ne poate da stări de stres sau anxietate.Pentru a evita acest lucru, este de preferat să luăm o pauză de la concentrare o data la 2-3 ore, și să ascultăm melodia preferată, să dansăm, să medităm etc.

Mai exact sunt 3 stagii de Beta:

 • Low Beta- 12 -15 cicli/sec.

Ex. Când citești o carte, ești într-o stare de atenție, insa fara vigilență.

 • Medium Beta – 16-22 cicli/sec

Ex. Când înveți sau analizezi ai atenția susținută, gandire critică etc.

 • High Beta – 23-50 cicli/sec

Este starea de luptă sau fugi, cand stresul este maxim, cand se eliberează cortizol și adrenalină în corp.

Este starea în care totul este o urgență sau te simți panicat!

Aici se instalează furia sau depresia dacă stăm o perioadă prea lungă în high-beta.

Practic se activează mecanismul de supraviețuire și te simți separat de viață. Acesta este foarte util pe moment, cand te afli în pericol de viață și de moarte, însă nu este recomandat să rămâi așa.

Duce la dezechilibru, boală, procesele interne se deregleaza, crește presiunea arteriala,  pulsul ridicat, scade sistemul imunitar, provoacă stări de indigestie etc.

 Iar acestea nu sunt efectele cele mai nocive.

Poate lucrul cel mai periculos care ți se întamplă când ești în High Beta este că toată atenția este îndreptată în exterior și simțurile îți dau iluzia ca asta este Realitatea.

Cum ne simțim în starea Beta?

 • suntem concentrați și vigilenți
 • mintea conștientă este activă și avem multe gânduri
 • suntem atenți la lumea exterioară
 • suntem în starea de a face, de a acționa
 • plănuim sau organizăm cu ușurință

Cum accesăm starea Beta?

 • Ori de câte ori dorim să facem ceva, suntem concentrați pe acel lucru, accesând astfel starea Beta. Atunci când suntem determinați să ducem la bun sfârșit o acțiune, undele Beta vin în mod natural.

 

 • Undele Gamma

Undele cerebrale Gamma  o frecvență foarte puternică, deoarece au capacitatea de a oscila brusc și instantaneu de la 4Hz la 5000Hz. Totuși, cei care sunt capabili de astfel de schimbări sunt cei cu o riguroasă pregătire spirituală. În această stare au loc vindecări puternice, fiind vorba de o activitate cerebrală foarte înaltă și avansată specifică pentru unde gamma.

Crezi că o stare e mai bună ca alta?

Nu. Toate sunt necesare și la fel de importante.

Depinde ce vrei să faci! Este ca și când ai întreba ce viteză e mai bună când conduci. Ai nevoie de viteza 1 la fel cum este importantă și viteza 5 când ești pe autostradă.

Dacă vrei să înveți, sa retii, sa performezi, sa te relaxezi, sa fii creativ, să găsești răspunsuri intuitive etc… fiecare vine dintr-o altă stare a undelor cerebrale.

Cel mai important este să poți trece în mod VOIT  de la o stare la alta!

Însă pentru asta te invit să le experimentezi conștien și să poți face trecerea așa cum este potrivit pentru tine. Nu doar când te duci la somn…

Mintea noastră este o unealtă foarte puternică, un mecanism complex dar absolut perfect pe care îl putem folosi în propriul nostru beneficiu, dacă știm cum să îl antrenăm .

Deoarece fiecare undă și frecvență pe care o emite creierul nostru rezultă din anumite stări pe care le putem controla, te invit să conștientizezi puterea pe care o ai de a-ți define propria realitate. Acest lucru ne ajută să ne dăm seama cât de recunoscători putem să fim pentru viața, sufletul și liberal arbitru care ne-au fost date.

Dacă dorești să înveți mai multe despre felul în care poți crea armonie în propriul creier, bucurându-te de beneficiile fiecărei unde cerebrale, Alfa,Beta, Theta, Delta și Gamma, te invit să descoperi:

Cursul de meditație, 

Tehnica PSYCH-K®, 

Colecția cu meditații ghidate Vibrații Înalte 

Toate materialele sunt menite să te ajute să-ți atingi potențialul maxim!

Cu iubire,

Mihai Checheriță

P.S. Te invit să împărtășești materialele Vibrații Înalte cu cei dragi și să lași un comentariu.

BONUS:
Cum oprești gândirea excesivă în 3 secunde:

10 comentarii la „Ce sunt undele cerebrale si cum le schimbăm?”

 1. Buna seara. Sunt si eu intr.o situație de urgență. Tatăl meu a fost depistat cu un cancer la limba și medicii nu ne dau șanse prea mari.Stiu sigur ca prin meditatii pot sa- l ajut .Am nevoie de o îndrumare urgenta.Cu stima si respect.
  Luminita

 2. Pingback: Învață să îți folosești mintea în avantajul tău cu ajutorul Vibrații Înalte | Targu-Jiu

 3. Urmăresc cu mare interes tot ce postezi ptr că eu datorită vouă “vibrațiilor înalte” am reușit să trec cu brio peste multe praguri din viața mea și am învățat din cartea ta Mihai cum să meditez corect. Încă mai am multe de învățat. Dar oricum îți mulțumesc pentru tot. Cu drag și recunoștință, Gina Ploiesti

 4. Bună Mihai mear plăcea să învăț mai mult cum să controlez Gema Beta
  Alpha Theta Delta chear am o problema cu așa ceva și nuștiu cum să balanseaz cu ele aș fi foarte recunoscător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *