Sari la conținut
Prima pagină » Anxietatea: Ce este și cum scapi de ea?

Anxietatea: Ce este și cum scapi de ea?

cum scapi de anxietate

Anxietatea: Ce este și cum scapi de ea?

            Oricât de liniștiți, echilibrați sau zen am fi, câteodata avem parte de evenimente exterioare care ne influențează atât de tare gândurile, emoțiile și simțurile, încât ne simțim copleșiți și fără să ne dăm seama, apare anxietatea.

            Toate evenimentele provocatoare din viețile noastre trezesc în noi anumite trăiri sau sentimente pe care câteodată nu știm să le identificăm, să le ascultăm, să le exprimăm sau să le rezolvăm.

 Anxietatea se  numără printre stările controversate pe care poate nu știm, încă, cum să le gestionăm și cum să acționăm astfel încât aceastea să nu mai apară.

Așadar, intenția mea este ca acest articol să clarifice ce este anxietatea, astfel încât atunci când ea își va face apariția în viața ta, să știi să o identifici, să o asculți, să o înțelegi și să te detașezi cu ușurință de ea.

             Este de asemenea foarte important să știm să diferențiem anxietatea de alte sentimente negative. Pentru asta trebuie să fim foarte prezenți, să avem o conștiință cât se poate de înaltă și să știm să ne ascultăm gândurile fără judecată. Eu numesc aceste lucruri cunoaștere de sine. Pentru că atunci când avem parte de conștientizări, ne cunoaștem pe noi înșine și ne acceptăm, știm să identificăm emoțiile negative și știm cum să fim blânzi cu noi înșine până când acestea se transformă.

            Invitația mea este să ai răbdare cu tine însuți, pentru că sentimentele și trăirile tale sunt valide, ele sunt aici ca să te învețe lucruri importante, iar tu, prin iubire, vei reuși să le vezi scopul!

 

Ce este anxietatea?

…și cum o deosebim de alte stări negative?

            Înainte de a găsi soluții, este important să înțelegem ce înseamnă anxietatea. Pentru că anxietatea cauzează o multitudine de efecte la nivelul întregului corp, minte și emoții, este deseori confundată cu panica sau cu frica.

            Sentimentele precum frica sau panica pot avea un rol important, deoarece ne apără de primejdii sau lucruri amenințătoare, însă la baza anxietății nu stă o problemă care să ne amenințe realmente viața. Așadar, anxietatea se bazează pe griji ale căror consecințe sunt potențate de gândurile noastre.

            Așadar, anxietatea apare atunci când gândurile noastre definesc o situație ca fiind amenințătoare sau primejdioasă.

Hai să luăm și un exemplu:

            Anxietatea se deosebește de celelalte frici și griji prin faptul că aceasta poate să apară în situații neașteptate.

Pe lângă asta, dacă situația pe care o considerăm periculoasă pentru noi a trecut, putem observa deseori că anxietatea a rămas cu noi. Atunci când ne este frică de ceva, odată ce a trecut acel eveniment ne liniștim, ne detașăm și ne bucurăm că s-a terminat. Însă atunci când suntem anxioși, această stare ne consumă atât de mult încât, chiar și după ce dispare evenimentul care ne-a provocat anxietatea, putem rămâne cu această stare.

Anxietatea este o trăire care se poate resimți la nivelul întregului corp. Ea ne acaparează toate gândurile, atenția și energia. Anxietatea este o stare de deconectare, în care uităm să fim prezenți și toată atenția noastră este îndreptată către evenimentul din viitor.

            Spre deosebire de frică, care ne motivează să acționăm și să rezolvăm problema, anxietatea ne blochează, nu știm cum să rezolvăm situația în care ne aflăm, pentru că suntem mult prea concentrați pe gravitatea situației.

            Așadar putem spune că anxietatea este o limită, un obstacol impus de gândurile noastre excesive asupra unui lucru care ne îngrijorează, gânduri care nu ne lasă să vedem posibilele soluții ale problemei.

Care sunt simptomele anxietății?

            Starea de anxietate se resimte de fapt ca un blocaj pe care avem impresia că nu îl putem depăși. Este o neliniște potențată care vine însoțită de gânduri precum:

  • Ce se va întâmpla dacă…
  • Nu am cum să…nu știu cum să…
  • Îmi este foarte frică de…și nu știu cum să rezolv etc.

Acest blocaj poate fi observat la nivelul întregului corp, deoarece anxietatea este cauzată de fapt de gândurile noastre, iar gândurile ne pot defini starea fizică. Totuși, această stare poate fi resimțită diferit de fiecare persoană în parte, dar printre cele mai des întâlnite simptome se numără și:

  • Gânduri intruzive, de grijă, fără vreo soluție anume
  • Gânduri excesive, care apar și când dormim
  • Insomnia, coșmaruri, agitație în somn
  • Lipsa atenției și a concentrării
  • Stare de neliniște, agitație, palpitații, panică
  • Nod în gât, de parcă nu am avea aer și ceva ne-ar sufoca
  • Tremurat, transpirație, hiperventilație
  • Probleme digestive – greață, diaree, dureri de stomac

Acum că știm care sunt cele mai frecvente simptome ale anxietății, doresc să revin asupra ideii cu care am început acest articol. Intenția mea este să ofer tehnici utile prin care să conștientizăm anxietatea și să o gestionăm corespunzător. Astfel, nu este suficient să bifăm câteva din simptomele amintite mai sus, ci este nevoie să fim niște observatori foarte atenți ai propriului sine, să ne cunoaștem cu adevărat, ca să ne putem accepta.

Invitația mea este ca ori de câte ori crezi că te afli într-o stare de anxietate, să revii asupra celor două diagrame de mai sus și să răspunzi cât se poate de sincer la întrebări. Astfel vei ști dacă ai un blocaj sau nu.

Care sunt cele mei frecvente cauze ale anxietății?

      După cum am menționat mai sus, în spatele anxietății nu se află pericole care ne-ar amenința viața sau existența, ci probleme cărora le dăm noi putere.

Reține, te rog, că tu dai putere anxietății și gândurilor excesive, așadar tot în mâinile tale se află și soluția.

Astfel, printre cele mai des întâlnite motive de anxietate se numără:

  • Locul de muncă, obiectivele, termenele limită, lipsa timpului pentru a finaliza ceva
  • Problemele de sănătate, frica de boală, grijile legate de problemele din organism
  • Relațiile cu cei dragi sau cei din jurul nostru
  • Lipsurile materiale

Aș dori să reții faptul că toate aspectele menționate mai sus sunt motive de anxietate, dar nu ele cauzează anxietatea!

            Anxietatea este cauzată de modul nostru de percepție, de felul în care privim noi lucrurile, de câtă atenție și putere oferim unor lucruri care se află în exteriorul nostru.

Cauzele anxietății sunt gândurile, convingerile și credințele noastre. Noi definim gravitatea unei situații, la fel cum tot noi îi putem diminua puterea asupra noastră.

Tehnica PSYCH-K® pe care o găsești pe această pagină web lucrează tocmai cu aceste gânduri limitative, schimbându-le rapid și ușor, ajutându-te să privești viața din altă perspectivă.

            De aceea lucrul cu credințele noastre limitative ne poate schimba percepția asupra situațiilor dificile, văzându-le astfel dintr-o altă perspectivă mai calmă și echilibrată.

            Totuși, aș dori să menționez că aceste gânduri care provoacă anxietate pot apărea și dacă am lucrat deja cu convingerile noastre, însă puterea acestor gânduri va fi atât de slabă asupra stării și fericirii noastre, încât le vom putea accepta cu blândețe și detașare.

Tipuri de anxietate

            Există mai multe tipuri de anxietate pe care le putem simți în diferite situații din viața noastră. Este important să le cunoaștem și să le diferențiem, deoarece, așa cum am menționat mai sus, primul pas este acela de a reunoaște starea neplăcută, de a o privi în ochi.

  • Anxietatea generalizată:

    se referă la stările constante de anxietate, atunci când devenim anxioși în orice situație, indiferent că vorbim de job, relații familiale, lucruri materiale etc.

  • Anxietatea socială

      se referă la situațiile în care simțim că suntem expuși la părerile celorlalți și acordăm o atenție mult prea mare acestor păreri, devenind astfel anxioși de situațiile în care trebuie să ne întrevedem cu alte persoane.

  • Tulburarea de panică

     sunt de fapt atacurile de panică, o stare pronunțată și bruscă de anxietate, în care simțim că viața ne este în pericol și că vom sfârși.

  • Fobiile

     se referă la frica de o activitate specifică, un lucru specific sau un aspect al vieții pe care îl putem numi, putem conștientiza frica, dar nu o putem controla.

  • Anxietatea de separare

     poate apărea fie atunci când suntem/rămânem singuri, fie atunci când doar ne este teamă că putem pierde pe cineva.

Toate aceste tipuri de anxietate reprezintă stări pe care la început simțim că nu le putem controla, ci mai degrabă ele ne controlează pe noi. Indiferent de tipul de anxietate, starea pe care o resimțim este cea de neajutorare,  o stare în care simțim cum că nu știm cum să ieșim din acea situație dificilă.

Cele mai bune moduri prin care poți scăpa de stările de anxietate

            Răspunsul la întrebarea „Cum să scapi de anxietate?” poate fi regăsit în antrenarea gândurilor și prin nenumărate tehnici de conectare cu propriul sine și momentul prezent.

            După cum am mai menționat, scopul nu este să scapi de anxietate și să o bagi sub preș. Vreau să te ajut să o accepți, să înțelegi de ce apare, cum apare și ce poți face ca ea să fie transformată în trăiri cu Vibrație Înaltă: curaj, acceptare, iertare, recunoștință, iubire sau pace!

            Așa cum am explicat mai sus, gândurile au un rol definitoriu în ceea ce privește starea noastră și viața noastră în general. Așadar, dacă vrei să afli cum scapi de anxietate, urmărește următoarele recomandări și încearcă să le integrezi în viața de zi cu zi:

  1. Antrenează-ți gândurile, rămâi curios! 

     Înainte de apariția anxietății, obișnuiește-te să îți pui întrebări precum „de ce mă simt așa?” , „care e motivul fricii mele?”, „pot face ceva ca să rezolv problema?” – iar atunci când apare anxietatea continuă să rămâi obiectiv, un observator detașat al propriei stări.

Dacă vrei să lucrezi mai mult cu gândurile tale și să înveți cum să le gestionezi, fără ca ele să te controleze, descoperă tehnica PSYCH-K® – https://vibratiiinalte.ro/ce-este-psych-k/

 

  1. Rămâi ancorat în prezent!

     Starea de prezență de ajută să nu fugi cu mintea către problemele din viitor, ci să te concentrezi pe soluțiile din prezent. Reține că ești suficient/ă și atât timp cât faci tot ce poți în momentul prezent, rezultatul va fi unul bun!

Cea mai eficientă tehnică pentru starea de prezență este meditația, așa că te invit să pornești în minunata călătorie către starea de bine și prezență, lăsând grijile deoparte – https://vibratiiinalte.ro/meditatie-ghidata-vibratii-inalte/

  1. Fii blând/ă cu tine însuți și învață să accepți toate provocările din viața ta 

    Un pas esențial constă în acceptarea și iubirea de sine. Tu nu îți vrei răul, nu dorești să te simți anxios/anxioasă, așadar lasă această stare să îți reamintească cât de minunat/ă ești.

Dacă dorești să exersezi iubirea și acceptarea de sine, te invit să practici afirmațiile pozitive – https://vibratiiinalte.ro/afirmatii-pozitive-si-recunostinte/

  1. Practică sport în mod regulat 

    Mișcarea te ajută să intri în conexiune cu corpul tău, să îi transmiți că îl asculți, îl înțelegi și vrei să faci tot ce e mai bun pentru el.

 

  1. Limiteaza consumul de cafea si alcool

     Deoarece acestea tind să te agite și mai mult și să îți afecteze gândurile. Reține că scopul tău este acela de a-ți antrena gândurile!

 

  1. Împărtășește ce simți

     Atunci când exprimi ceea ce simți, acel sentiment/emoție pierde din puterea pe care o are asupra ta. De aceea este atât de important să punem în cuvinte ceea ce simțim, căci astfel conștientizăm mai ușor acea stare.

 

Dacă dorești să îți împărtășești experiența, programează o ședință de Coaching 1 la 1 și nu vom discuta doar provocările tale, ci le vom privi dintr-o nouă perspectivă și le vom gestiona cu ușurință – https://vibratiiinalte.ro/coaching/

  1. Iartă-te și iartă!

    Practică Ho’oponopono și descoperă cum să trăiești în armonie atât cu propriul sine, cât și cu cei din jur! – https://vibratiiinalte.ro/hooponopono-romania/

 

Cu iubire,

Mihai Checheriță

10 comentarii la „Anxietatea: Ce este și cum scapi de ea?

  1. Multumesc cu recunostinta, Mihai!
    Am primit prin citirea acestui material solutia, informatia cheie pentru a scapa de anxietatea din viata mea.
    Multumesc si pentru toate celelalte materiale transmise!

  2. Bună seara , mulțumesc pentru articolul despre anxietate am descoperit meditația ,muzica terapeutica și hoponopono de ceva timp și chiar ajută, în trecut nu am știut și am făcut mai greu față unor provocări ..cele prezentate sunt deosebite!🙏🤗

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *