Sari la conținut
Prima pagină » Puterea concentrarii si cum sa te concentrezi mai bine

Puterea concentrarii si cum sa te concentrezi mai bine

Ce s-a întâmplat cu timpul? Când suntem ocupați în viața noastră de zi cu zi, uneori  pare că ore întregi trec într-o clipă. Și obiectivele pe care le avem… ei bine și ele pot aluneca cu ușurință și pot deveni neclare.
Dacă citești acest articol înseamnă că vrei să te trezești și să ai mai mult FOCUS pentru a-ți îndeplini obiectivele. Dar cum?
Află în următorul articol despre puterea concentrarii și cum să te concentrezi mai bine.

În coaching, uneori vorbim despre viața noastră ca fiind un proces. Adică, viața noastră curge constant trecând prin maxime și minime, ca un râu. Iar experiențele noastre de zi cu zi sunt la fel.

Ca oameni, încercăm adesea să minimalizăm acele urcușuri și coborâșuri: planificăm viitorul, ne oprim asupra trecutului și astfel evităm să experimentăm emoția din momentul prezent. Drept urmare, ne diminuăm experiența numită viață și concentrarea odată cu ea. Nu e de mirare că ne „trezim” pentru a ne da seama că minute, zile sau săptămâni au trecut pe lângă noi!

Ai avut vreodată experiența de a conduce o mașină si a te trezi brusc ajuns la destinație? Unde ai fost tot drumul? Nu in prezent, asta-i sigur! Dar, într-adevăr, ce înseamnă să fii prezent în viața ta de zi cu zi?

Fără antrenament este dificil să îți concentrezi toată atenția asupra acestui moment.
Dar cei care meditează, fac sport sau au o practică spirituală (Yoga, Tai Chi, Qigong etc) pot să fie mai prezenți decât ceilalti.

Așadar: avem două tipuri de concentrare.

Primul tip este concentrarea pe clipa prezentă, iar al doilea, este concentrarea generală pe un obiectiv.

1)
Te invit să încerci concentrarea chiar acum: pe măsură ce citești aceste cuvinte, încetinește. Experimentează și trăiește acțiunea de a citi cuvânt cu cuvânt. Fiecare rând. Ce sunete auzi în camera din jurul tău? Cât de confortabil te simti? Cum respiri? Simte că ești viu, chiar acum, în acest moment.

Cum a fost experiența?

Urmeaza un alt exercițiu care s-ar putea să îți ofere un mod cu totul nou de a fi prezent în acest moment. Intrebă-te: Unde sunt talpile mele? Fac contact cu podeaua? Cu pământul? Nisipul? Apa? 
Oricât ar fi de simplu, încearcă să nu fii prezent atunci când cauti să-ți dai seama unde îți sunt tălpile!

EXCELENT! Acum, pentru că ai încercat conștientizarea tălpilor (probabil că ai mai auzit tot felul de alte sfaturi pentru a deveni prezent și concentrat – exerciții de respirație, jocuri de atenție, meditație și așa mai departe), te invit să extinzi conceptul: cum poți rămâne prezent și concentrat pentru un proiect sau un obiectiv din viața ta?

2)

Al doilea tip de concentrare (general, pe obiectiv)

Acum câteva luni, cumnatul meu a cumpărat o mașină nouă. De îndată ce s-a întâmplat acest lucru, am început să observ modelul de mașină peste tot pe unde mergeam. Nu s-a întâmplat asta pentru că toți ceilalți au cumpărat brusc același model, ci doar am început să observ eu mai des.  Și asta se întâmpla tot timpul.
Ești mai conștient de un anumit obiect sau situație după ce a fost adus în atenția ta. Observi obiecte similare atâta timp cât obiectul este în minte. Același lucru este valabil și cu obiectivele.

Păstrează-le în minte și vei observa mai multe lucruri legate de ele.

Există și o latură meta-fizică pentru acest subiect. Unii oameni îți vor spune că poți aduce situațiile sau coincidențele potrivite în viața ta pur și simplu concentrându-te pe ceea ce îți dorești. S-ar putea să crezi acest lucru sau nu. Chiar dacă nu crezi, trebuie să recunoști că oamenii care își păstrează obiectivele în minte sunt mai atenți. Văd lucruri pe care alții nu le observă.

Îmi aduc aminte cum s-a întâmplat asta în trecut. Când am început proiectul Vibrații Înalte, prioritatea mea a fost să obțin vizualizări. Mi-a fost greu să fac asta. Nu știam de unde să încep. La vremea respectivă aveam și o echipă de 60 de oameni – ospătari și barmani pentru evenimente, eram profesor la școala de ospitalitate și somelier pentru 3 crame. Așa că am încercat să împart timpul pe care l-am avut pentru toate aceste activități până când am realizat că pot să fac lucrurile diferit. Și anume să-mi păstrez obiectivele clare în minte! 
Au apărut ocazii pentru idei noi și am câștigat claritate.

Menținerea concentrării poate fi destul de dificilă și sunt sigur că meditația m-a ajutat pe mai multe planuri: mental, fizic, spiritual, emoțional. Dar lucrurile s-au schimbat după ce am început să prioritizez. Așadar, dacă vrei să faci ceva concret… fă din acel obiectiv unul dintre cele mai importante lucruri din viața ta, astfel încât să rămână cu tine MEREU. Ar trebui să fie ceva care te stimulează. În acest fel, obiectivul nu va fi pierdut în zgomotul de fundal.

Pe măsură ce îți desfășori activitățile, poți lua în considerare circumstanțele obiectivului. Vei observa astfel mai multe oportunități si iți vei crește șansele de succes.

Ai fi surprins cât de mult ai putea câștiga dacă deschizi subiectul, întâmplător, cu privire la interesul tău într-o conversație cu un necunoscut. Poate că străinul cu care vorbești este pasionat de subiect. Poate că va avea câteva sfaturi utile care te-ar putea ajuta.
Ori…
Poți vedea pe stradă un panou cu un mesaj care ar putea declanșa o idee nouă în mintea ta. Toate acestea s-ar putea întâmpla; dar șansele cresc când te asiguri că mintea este concentrată.

Dacă, spre exemplu, obiectivul este sănătatea, sau fericirea, sau independența financiară, sau cariera etc; ține-l în minte … și nu în modul temător pe care îl exersează majoritatea oamenilor. Doar fii atent.
Observă mediul și oamenii pe care îi întâlnești în fiecare zi. Când îți va veni șansa, vei putea să o vezi, să o auzi și să o simți cu adevărat.

Este vorba de concentrare! Și asta e un lucru bun, caci ea poate fi exersata și îmbunătățită cu ajutorul unor exerciții.

Pentru azi îți recomand două materiale:
1) Un videoclip cu Sadhguru în care explică importanța concentrării.

 

2) Programul de 21 de zile pentru abundență, ediția 2021.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLp_AweFWUPv5xxx2-PBXcoz-9prAatPNa

Ambele sunt disponibile pe canalul de YouTube Vibrații Înalte.

Cu iubire,

Mihai Checheriță

P.S. Te invit să împărtășești materialele Vibrații Înalte cu cei dragi și să lași un comentariu.

Ai citit Manualul de Meditație
Vibrații Înalte?

Apasă pe butonul roșu “Ma abonez” și lasă-mi datele de contact ca să-ți trimit un cadou: manualul de meditație în format electronic. Acesta este transmis prin email. În primul mesaj se confirmă abonamentul gratuit, materialul îl regăsești în mailul numărul doi. Este posibil să fie la spam/promoții.

Ma abonez

2 comentarii la „Puterea concentrarii si cum sa te concentrezi mai bine”

  1. Știu că vibrația înaltă este cheia tuturor lucrurilor bune, din viața noastră, în orice activitate, în orice trăire. Este mai dificil de ridicat vibrația. Acest lucru depinde de mai mulți factori. Educație, experiență, cunoaștere, informație adecvată și puterea de a iubi necondiționat. Procesul nu-i nici scurt, nici ușor, dar cu siguranță este frumos și… sănătos!!! Vreau să aflu mai multe! Mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Aboneaza-te la Vibratii Inalte

>