Sari la conținut
Prima pagină » Ce este iertarea? Cum iertăm cu adevărat?

Ce este iertarea? Cum iertăm cu adevărat?

Află în acest articol ce este iertarea și cum iertăm cu adevărat în doar 5 pași.

În ultimii ani am învățat foarte multe despre acest subiect și am aflat cât de important este.

De ce? Pentru că am simțit cum iertarea este calea spre libertate, pace, bucurie și sănătate.

Acest drum este pavat cu recunoștință și iertare. Este important să facem asta față de cei care ne-au greșit, dar și față de propria persoană.

Cu toate acestea, iertarea nu este ușoară. Mulți oameni trec peste pași importanți și necesari în dorința lor de a lăsa evenimentele în trecut. Cunosc persoane care iartă pentru că sunt presate să ierte. Suntem condiționați să credem că iertarea este o măsură a bunătății noastre.

Ai resimțit și tu asta?

Din experiența mea, iertarea nu poate fi atinsă până nu trecem printr-un proces de înțelegere.

De ce facem asta?  Care este efectul pe care îl are pentru cel care oferă iertare? Dar pentru cel care primește?

Am avut momente în viață când am fost dependent de furie, resentimente și ură. Pentru că aceste emoții mă făceau să mă simt viu.

Am observat că cei care sunt profund răniți își îngroapă adesea emoțiile pentru a putea face față. Nu își permit să simtă iar noi nu putem vindeca ceea ce nu putem simți. Iertarea în aceste cazuri este de neconceput deoarece negăm evenimentul.

Ai avut momente în care ai căutat dreptatea și răzbunarea? În care ți-ai dorit să sufere și cel care a cauzat asta?

Cunosc oameni care dacă nu primesc dreptate sau răzbunare , nu „iartă”.

Atâta timp cât ne ținem de furie, experiența noastră nu va fi uitată.

Durerea ne oferă o scuză pentru a juca rolul victimei. Primim astfel atenție. Ne place ca alții să asiste la durerea noastră. Dar dacă iertăm, nu mai suntem capabili să-i facem pe alții să se simtă rău pentru noi.

Ne este frică să ne confruntăm cu cel care a greșit. Ne temem că iertarea acestei persoane ar putea transmite făptuitorului că este liber să reintre în viața noastră.

Ce avem de ințeles pentru a putea ierta mai ușor?

Trebuie să înțelegem profunzimea durerii noastre. Trebuie să permitem ca sentimentele noastre să fie resimțite, astfel încât să ne putem onora durerea. Asta înseamnă să nu ne grăbim și să nu fim atât de grăbiți în a spune „te iert” fără a parcurge procesul. Acest mod de iertare este superficial și nu ajută la vindecare.

Iar în cele din urmă, furia și durerea reapar.

Există șase etape ale durerii: negarea, furia, negocierea, depresia, acceptarea și sensul. Oferă-ți timp pentru a parcurge fiecare etapă.

Iertarea este o călătorie individuală. Dă-ți timp și nu o face niciodată din vină sau sub presiunea altor persoane.

Nu putem schimba nimic de care nu suntem conștienți. Este important să înțelegem că iertarea persoanei nu înseamnă că o scuzăm. Sau că reducem la minimum ceea ce ni s-a întâmplat, ci este singura modalitate de a vindeca ceea ce s-a întâmplat.

Să ne dăm seama că incapacitatea noastră de a ierta ne otrăvește sufletul. Și nu doar cu persoana care ne-a greșit. Se răspândește și afectează toate domeniile vieții noastre și pe cele din jurul nostru. Se va răspândi la partenerii noștri și apropiați deoarece ne afectează starea de spirit, comportamentul și reacțiile. Afectează personalitatea, pacea interioară și bucuria de a fi.

Între timp, făptuitorul nu are nici o idee despre cât sacrificăm noi. În opinia mea, acesta este un preț prea mare de plătit. Nu ești de acord?

Și chiar nu suntem singurii care suferă. Mai este și persoana care a rănit.

Această persoană va trebui să suporte povara faptelor sale. Mai mult! Chiar dacă nu vezi dreptatea față de acea persoană, fi sigur că legile Universului există.  Mai devreme sau mai târziu, toți plătim datoria și daunele pe care le-am provocat. Fă o alegere conștientă și eliberează amărăciunea!

Dă-i voie să plece.

Când ajut clienții să-și depășească traumele din trecut, primul lucru pe care îl întreb este cât de mult vor să se vindece și să-și lase durerea în urmă?  Mulți oameni își blochează inconștient capacitatea de a lăsa lucrurile în urmă.

De ce?

Pentru că mulți nu își dau seama că atunci când nu iertăm, rămânem legați de făptuitor.

Când iertăm, în cele din urmă renunțăm la legătura energetică pe care am format-o cu această persoană. Dacă vrei cu adevărat să mergi mai departe și să nu-ți lași prezentul și viitorul afectat de trecut, alege să tai legătura pe care o păstrezi.

O concepție des întâlnită este că pentru a ierta trebuie să ne confruntăm cu persoana respectivă. Nu este adevarat. O poți face singur. Deoarece iertarea este ceva ce facem pentru noi înșine. La finalul acestui articol o să ai doua materiale care te vor ajuta să ierți mai ușor.

Poți sta liniștit. Iertarea nu aduce persoana înapoi în viața ta. Putem ierta fără să mai avem contact suplimentar cu cel care ne-a rănit. Nu înseamnă că trebuie să îl iubești sau să-ți placă. Înseamnă că te eliberezi de lanțurile durerii emoționale.

A putea ierta mai necesită acceptarea că, din orice motiv, ai fost ales să experimentezi acest episod. Este vorba despre a renunța la speranța că trecutul ar fi putut fi diferit.

În cele din urmă, înțelege că iertarea nu este un lucru pe care îl faci pentru a exonera cealaltă persoană. Iertarea este ceva ce faci pentru tine. Este un cadou pe care ți-l faci ție!

Cum iertam?

În primă fază încercă să-ți imaginezi pentru un moment că ești persoana care te-a rănit. Mergi în pantofii ei pentru o secundă și încercă să înțelegi de unde a venit (educație familială, natură, îngrijirea primită), acest lucru permite să înțelegi, motivele pentru care s-a comportat așa cum a făcut-o. Nu faci asta ca să scuzi, ci ca să înțelegi.
Amintește-ți: oamenii răniți rănesc la rândul lor. Persoanele slabe provoacă rău celorlalte.

Când ajungi într-un loc plin de compasiune, este mai ușor să oferi iertarea adevărată.

Pasul doi este să-ți imaginezi persoana în fața ta și să spui cu voce tare cum te-a rănit. Spune-i că alegi și permiți durerii să treacă. Spunei că nu ai nevoie de nimic de la ea. Te detașezi de  toată furia și nevoia de răzbunare.  Pentru că pacea ta este mai importantă.

În pasul trei spune clar ce anume te-a rănit. Specific, astfel încât să poți ierta și să renunți la fiecare rană. De multe ori, folosim vorbe goale pentru a ierta.
„Te iert”. Aici îți recomand să spui clar ce ierți.

De exemplu, timpul pierdut, visele neîmplinite, anxietatea, nopțile nedormite etc. Pe măsură ce le amintești, spune-le cu voce tare din inimă:

„Te iert pentru visele neîmplinite, te iert pentru anxietatea provocată etc”
Orice ar fi, spune-o.

În pasul patru, te invit să găsești sensul evenimentului. Găsește darul în durerea ta. Există întotdeauna ceva ce putem învăța. Orice eveniment, oricât de oribil a fost, aduce și un dar.

Când îți poți schimba frica, furia și pierderea în sentimente de recunoștință, atunci ești mai aproape de iertare.

Pasul cinci este să faci meditația Ho’oponopono.
Pe canalul de YouTube Vibrații Înalte avem trei materiale:

Meditația Ho’oponopono

sau Ho’oponopono cu 15 voci:

Meditația Ho’oponopono pentru iertare și iubire de sine

Sper că acești pași vor aduce mai multă lumină în procesul tău de iertare. Suntem cu toții într-o călătorie și avem oameni de iertat: părinți, parteneri, frați și prieteni.

Principiul compensării spune că Universul se asigură că orice faptă, se întoarce la cel care a facut-o.

Dumnezeu păstrează pentru noi echilibrul și găsește mereu un alt mod, persoană sau oportunitate ca să întoarcă faptele făcute.

Când ești gata să ierți, iertă cu inima deschisă!

Acest lucru va face minuni în viața ta și în viața celor pe care-i întâlnești.

Durerea, resentimentele și furia blochează canalele de energie. Posibilitățile pentru miracole sunt întotdeauna acolo pentru noi, pentru vindecarea noastră, pentru abundența noastră. Dar dacă rămânem în amărăciune, nu vom putea să le accesăm.


Dacă vrei să afli și mai multe despre acest subiect, te invit să urmărești interviul pe care l-am filmat cu Andreea Vasile pe canalul de YouTube Vibrații Înalte.

Iertarea ca stil de viață | Ce înseamnă să ierți?

 

Iertarea nu schimbă trecutul, dar cu siguranță schimbă viitorul.

Cu dragoste și recunoștință,

Mihai Checheriță

33 de comentarii la „Ce este iertarea? Cum iertăm cu adevărat?”

 1. Sint situatii, in urma carora ramin sechele destul de urite in sufletul tau. Fiind un spirit, sa zicem superior, fara Falsa modestie,i-ai iertat pe cei in cauza. Mai ales, ca te gindesti, ca de fapt, asta ar fi si o lectie, pe care ai programat-o inainte, acolo sus, ca sa evoluezi, sa inveti lucruri noi. Dar ti s-a parut ca lectia a fost mult prea dura. In fine, i-ai iertat, te rogi chiar si pentru sanatatea si prosperitatea lor. Ramine un mic suspans. Chiar nu-ti face placere sa dai ochii cu ei. In acest caz ce faci? Nu le porti ura, nu-i blestemi, chiar tii la ei, dar nu-ti face placere, chiar iti face rau, energia negativa pe care o emana. Se cheama ca i-ai iertat. Daca ei emana, in continuare, energie negativa, la adresa ta si chiar si asupra celorlalti, din jur, cum tratezi problema. Si nu cu publicitate : daca e vreo problema, o rezolva ,,sano “. Daca jucam o miuta, ca pe vremea copilariei, la nivel simplu, este o treaba, dar daca este un Campionat Mondial, cred ca altfel se pun problemele. sau am ajuns prea departe?

 2. Adevarat Mihai. Pana nu iertam din inima si ne iertam pe noi insinie pentru ceea ce simtim fata de parintii nostrii, care dragii de ei neavand iubire nu au avut de unde sa ne dea iubire si ranile noastre se vindeca mai greu. Eu chiar asta fac acum, lucrez cu Ho`oponopono, pentru iertarea cu mama. Infinite Binecuvantari.

 3. Am trecut prin toate starile , prin toate fazele descrise de tine. Nu a lipsit nici una. Este interesant ca toate ranile veneau pe neasteptate de la cei carora le oferisem dezinteresat tot, cu iubire , cu bucurie. Se intampla, cred, pentru a ti se testa tie puterea de a duce greutatea tradarilor si daca poti sa ierti , cu adevarat, ceea ce niciodata nu ai fi putut crede ca se poate ierta. Dar , se intampla ceva cu tine , cand, ceva , te indruma sa faci , sa simti… Este iubirea de care uitasesi ca e in tine. Si simti ca e imperios nevoie sa iubesti, sa ierti, sa eliberezi si sa te eliberezi total. Senzatia resimtita a fost aceea ca dusesem in spate o greutate ce parea urcata de altcineva si care a cazut in momentul in care am iertat cu dragoste, cu tot sufletul… Cand am cerut si eu iertare pentru ceva ce nici nu am facut, nici nu am gandit, doar ca un,, iarta- ma pentru ce crezi ca am gresit eu vreodata, pentru ca eu te iert pentru absolut toate greselile tale,,.
  Eu am decodificat ca a fost ca o ghidare , deoarece si starea de profunda iubire, si iertarea , si impacarea sufleteasca pentru ca am reusit sa iert au fost foarte intense. Atunci nu am inteles de ce a fost asa…. A doua zi, persoana respectiva, tare draga sufletului meu, a plecat dintre noi . Dupa ce , noaptea mi a aparut in vis, impacata, cu caldura sufleteasca, spunandu mi ca , de acum , se culca pe pamant… In vis, nu intelesesem ce inseamna acest lucru….Multumesc Universului pentru ghidare ! Dumnezeu sa ne ocroteasca si sa ne indrume pe toti , totdeauna !!!🙏🕊💐

 4. Bună seara, suflet frumos, Dumnezeu m-a învrednicit cu un mare dar, sa iubesc necondiționat și sa nu urăsc pe nimeni. Cite nedreptăți am avut în viata, niciodată în suflet nu am avut ura. Chiar și acum ajut persoane care mi-au distrus sufletul, o fac cu toată dragostea. Asa m-am născut și asa o sa mor.

 5. Multumesc frumos cu recunostinta! ma înclin muncii depuse ptr binele nostru. iti doresc multa sãnãtate si liniste in suflet! cu respect, Ana

 6. Multumesc frumos cu recunostinta ma înclin muncii depuse ptr bine ce mi lai facut te respect ,iti doreac multa sãnãtate si liniste in suflet cu respect Ana

 7. Buna! Am iertat pentru a merge mai departe am iertat pentru a ma ajuta pe mine am iertat pentru eliberarea sufletului meu . Nu a fost usor dar nici imposibil dar mi am dorit cu adevarat . Multumesc 🙏🏼🙏🏼🙏🏼

 8. Florica Zubascu-Andreica

  Mulțumesc! Mulțumesc! Mulțumesc! Citind articolul am realizat că de multe ori am urmat pașii indicați de tine și am iertat, dar cel mai important lucru am realizat că mai am de iertat, de curățat și că nimic nu este întâmplător! Îmi exprim recunoștința că te-am întâlnit pe Facebook, vă am atras aceste vibrații înalte, aceste materiale care îmi sunt de un ajutor real. Dumnezeu să ne ajute!

 9. A venit la timp articolul tău. Mulțumesc. Totul se petrece așa cum trebuie. Cel mai important e că iertand, primesc la rândul meu iertarea. Iert și mă iert. Mulțumesc. Vă îmbrățișez cu sufletul.

 10. Multumesc mult pentru acest articol🙏🏼
  Ma întreb oare ce ar trebui sa simt dacă am făcut acești pași pe care i-ai împărtășit cu noi , ce simt daca am reușit sa iert cu adevărat. Sa fie iertarea la nivelul profund al ființei mele , nu cel din ego.

 11. Iti multumesc pentru edificare.
  Chiar asa si este. Nu am numarat pasii ,dar intradevar parcurgandu-i este eliberator, in special cel prin care permiti durerii sa treaca prin toata fiinta ta pentru a vindeca si elibera.
  Esti minunat suflet caluzitor! Te ❤

 12. Mulțumesc pentru acest articol! Am lucrat mult cu iertarea, dar citind articolul a apărut în sufletul meu ceva, s a deschis ceva… Am realizat cu cine mai am de,, lucru,,. Mulțumesc! Nimic nu este întâmplător! Zilele frumoase!

  1. Multumesc.
   Într-adevăr e un proces destul de greu si profund , dar in final eliberator.
   Multumesc ptr aceste informații știute și conștientizate dar greu de materializat in totalitate.
   Seara frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *